Cultura
Cultura 27/10/2011

Un acte recorda el vintè aniversari de la mort de Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig

La Virreina acull 'Complicitats', l'homenatge a les dues autores desaparegudes la tardor de 1991

Ara
1 min
Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany

Sota el títol Complicitats, diferents institucions reten homenatge a Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, quan es compleixen vint anys de la mort de les autores.

A l'acte, organitzat conjuntament per l'Institut Català de les Dones, la Institució dels Lletres Catalanes, l'Institut de Cultura de Barcelona i el PEN Català, es projectarà el documental Retrats paral·lels, fet a partir d'entrevistes realitzades a les dues escriptores. Posteriorment, l'editor Josep Maria Castellet, l'escriptora Isabel Graña i la professora Dolors Oller, moderats per Àngels Gregori, debatran sobre les autores i els seus treballs; Carme Callol i Imma Colomer interpretaran alguns dels textos més destacats de Capmany i Roig.

Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, dramaturga i assagista, va estar estretament vinculada a moviments feministes i catalanistes; reconeguda amb el Premi Sant Jordi (1968), entre les seves obres destaquen El cel no és transparent, Un lloc entre els morts o Necessitem morir, l'obra finalista del premi Joanot Martorell.

Montserrat Roig també va mantenir una actitud molt compromesa amb la lluita per la democràcia i els drets de les dones; l'escriptora i periodista, autora d'obres com Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen (Premi Víctor Català el 1970) o El temps de les cireres, va rebre el premi Nacional de la Literatura Catalana el 1968 per L'agulla daurada.

Aquesta tardor es compleixen vint anys de la mort de les dues autores.

stats