Cultura 19/08/2015

Mascarell creu que Ovidi Montllor representa "els ideals" que hauria de tenir un nou estat català

El conseller de Cultura afirma que el procés és "enormement favorable" per afavorir la cultura i la llengua catalanes arreu dels Països Catalans

Laia Vicens
2 min
Ferran Mascarell ha participat en l'homenatge a Ovidi Montllor a la UCE / ÀLEX RECOLONS (UCE)

Prada (Conflent)"L'Ovidi Montllor representa els ideals del país que estem intentant construir: una societat infinitament millor que valori i aculli la memòria dels grans homes i dones que han construït la cultura del nostre país". Aquestes han estat les paraules del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en l'homenatge del vintè aniversari de la mort del cantautor d'Alcoi que s'ha celebrat a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada.

Mascarell ha criticat que a vegades Catalunya no ha valorat alguns dels seus artistes principals, un fet que ha lamentat perquè diu que impedeix tenir "normalitat democràtica". Segons ha dit, un país aconsegueix tenir "normalitat democràtica" quan es combinen tres "impulsos socials": la memòria col·lectiva, la idea de futur i la capacitat de crear mecanismes participatius per canalitzar les demandes de la població.

A pesar d'això, segons Mascarell, la cultura catalana no es pot explicar sense la figura de Montllor. Per això, ha celebrat que després de la seva mort s'hagi convertit en un "clàssic" i ha agraït la "recuperació" de les seves cançons tot i el salt generacional. Al seu parer, la figura de Montllor ha tornat a primera línia perquè "lliga amb els valors i ideals" que ara tenen un paper preeminent, així com que les seves lletres són extrapolables al moment polític actual a Catalunya. A més, Mascarell considera que la "crítica al poder i a la política" de les seves cançons també atrauen les noves generacions.

Qui també ha participat en l'homenatge ha estat el cantautor de Xàtiva Feliu Ventura, que ha reivindicat el "compromís clar" de Montllor amb la llengua i política catalana i ha denunciat que no se li fessin reconeixements fins poc abans de morir. "No li donaven medalles pel seu treball sinó perquè estava a punt de morir-se", ha lamentat. De fet, ha admès que Montllor "no ha tingut el reconeixement que hauria d'haver tingut" a Catalunya.

Amb tot, però, Ventura ha celebrat la "revifada" de les seves cançons perquè "són encara la banda sonora de les nostres vides".

"El que passa a Catalunya serà enormement favorable per als Països Catalans"

Durant l'homenatge, Mascarell ha assegurat que el procés sobiranista serà "enormement favorable" per als Països Catalans i ho ha argumentat afirmant que ara per ara és "impossible" trobar els "mecanismes" per afavorir la llengua i cultura catalanes a les Illes Balears i al País Valencià. "Si nosaltres ens reforcem políticament i tenim les eines d'autogovern definitives, tindrem mecanismes més ferms i sòlides per desplegar el que compartim", ha sentenciat. Segons ha dit, Ovidi Montllor "havia somiat" el procés d'emancipació nacional.

En aquesta línia, el cantautor Feliu Ventura ha dit que per al Principat "ara és l'hora" però per a la resta dels Països Catalans "ara és d'hora" de decidir el seu futur polític.

stats