Llengua catalana

Monitors amb el C1 de català i 60 milions d'euros per a l'audiovisual: les propostes d'Òmnium per al futur de la llengua

L'entitat recull 547 mesures per enfortir el català i les entrega a la conselleria de Cultura

2 min
Manifestació a Barcelona en defensa del català a l'escola

BarcelonaÒmnium Cultural ha recollit 547 propostes elaborades per 17 experts destinades a millorar la presència del català en la societat. Entre les accions hi ha l'aplicació efectiva de l'obligació d'acreditar el nivell C2 de català als docents d'infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional. També demanen que s'obligui a acreditar el nivell C1 de català a la resta de personal dels centres educatius (com ara monitors de menjador i responsables d'extraescolars), que el català sigui la llengua vehicular de totes les extraescolars de les administracions públiques i que els seus monitors tinguin el C1 de català. Els experts demanen que es posi en marxa un òrgan destinat a garantir l'aplicació dels plans lingüístics a tots els centres escolars. El president de l'entitat, Xavier Antich, ha fet entrega aquest dimecres de les mesures a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i al secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.

L'àmbit educatiu centra gran part de les propostes d'Òmnium Cultural per salvar la llengua, que s'engloben dins el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. També n'hi ha en el terreny cultural i dels mitjans de comunicació, com ara que es destinin 60 milions d'euros a l'audiovisual català, que es creï un canal multiplataforma per a joves i un nou Super3 a la Televisió de Catalunya. En l'àmbit de la integració, recomanen crear una xarxa de persones per acompanyar famílies nouvingudes en el coneixement de la llengua, que s'ofereixin cursos als treballadors de cara al públic que no són catalanoparlants i que les associacions de nouvinguts participin en la política lingüística del país.

Moment de la trobada entre Francesc Xavier Vila, Xavier Antich i Natàlia Garriga.

"És urgent definir una estratègia política i científica clara i consensuada per revertir el retrocés de l’ús social del català", ha reclamat Antich. "Cal el màxim consens, de tothom, per això defensem que el Pacte Nacional per la Llengua és l’espai més plural possible on discutir i treballar plegats per fer-ho possible", ha afegit el president d'Òmnium. "El nou consens que construirem al voltant de la llengua catalana requereix l’experiència d’entitats com Òmnium Cultural, que combina expertesa i arrelament amb estima per la llengua i obertura als reptes d’un món globalitzat", ha dit Garriga. Una altra de les propostes és garantir que les empreses externes contractades des de l'administració ofereixin els serveis en català. També demanen una campanya per convèncer els catalanoparlants que no canviïn de llengua de manera automàtica quan no sàpiguen si la persona amb qui parlen sap català.

stats