Cinema
Cultura 10/10/2016

Mor Andrzej Wajda, un dels grans referents del cinema polonès

Entre les seves pel·lícules destaquen 'L'home de ferro' i 'La terra promesa'

Efe
2 min
Andrzej Wajda, l'any 2012

VarsòviaEl cèlebre director de cinema polonès Andrzej Wajda, director de 'L'home de ferro' (1981) i Oscar honorífic el 2000 per tota la seva carrera, ha mort durant la nit de diumenge a Varsòvia a l'edat de 90 anys i a causa d'una insuficiència pulmonar.

Wajda era un gran apassionat de la història de Polònia i està considerat un dels cineastes polonesos més influents de les últimes dècades. Descrit sovint com un dels líders de l'anomenada "escola de cinema polonesa", fundada durant la dècada dels 50, Wajda havia nascut el 6 de març del 1926 a la ciutat polonesa de Suwalki.

Tres de les seves pel·lícules van ser nominades a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa: la primera nominació li va arribar el 1976 per 'La terra promesa', cinc anys després va ser 'L'home de ferro' la pel·lícula que va cridar l'atenció de l'Acadèmia del Cinema, i finalment va rebre una tercera nominació per 'Katyn' (2008).

Una trajectòria de sis dècades

Wajda va rodar el seu primer llargmetratge, 'Generació', l'any 1954, i reflectia la societat polonesa del moment. Juntament amb 'Kanal' (1956) i 'Cendres i diamants' (1959) forma la trilogia sobre la guerra i la postguerra vista des de Polònia. Wajda va simultaniejar la direcció de cinema amb la de teatre. Va dirigir teatre per primera vegada el 1959 i des de llavors va treballar a Polònia, l'URSS, Suïssa, els Estats Units i fins i tot Espanya.

Amb la pel·lícula 'L'home de marbre' (1976) va obtenir el Premi de la Crítica Internacional de Canes l'any 1978: va ser la seva consagració cinematogràfica. Del 1981 és 'L'home de ferro', una pel·lícula que explica la història del sindicat polonès Solidarnosc [Solidaritat], en el qual va militar, i del seu líder Lech Walesa, i per la qual va guanyar la Palma d'Or al Festival de Canes el 1981 i va ser candidat a l'Oscar a la millor pel·lícula estrangera el 1982.

El 1989 va ser escollit senador de 'Solidaritat' per la seva regió natal en les primeres eleccions democràtiques de Polònia després de la caiguda del comunisme. El 1990 va presentar al Festival de Cinema de Barcelona la pel·lícula 'Korczak', una producció sobre un metge que va treballar en un orfenat del gueto de Varsòvia i que va ser guardonada amb el I premi de la Mostra de Cinematografia de l'Atlàntic a Cadis.

Entre les últimes pel·lícules del cineasta polonès destaquen 'Pan Tadeusz' (1999), 'La revenja' (2002) i 'Katyn' (2007). L'última pel·lícula que Andrzej Wajda va rodar ha estat 'Powidoki', sobre Wladyslaw Strzeminski, pintor i teòric del constructivisme, que es va presentar al mes de setembre al Festival de Toronto i que està previst que s'estreni l'any que ve a Polònia.

stats