Cultura 13/07/2014

Mor als 84 anys el director d'orquestra Lorin Maazel

Havia dirigit més de 150 orquestres, més de 5.000 òperes i havia enregistrat 300 àlbums reconeguts amb grans premis

Ara
1 min
Lorin Maazel

BarcelonaEl director d'orquestra, violinista i compositor Lorin Maazel ha mort als 84 anys a causa d'una pneumònia, segons ha informat el Festival de Castleton (Washington), a casa seva, on assajava preparant la seva intervenció anual al festival que dirigia. Maazel era un dels grans directors en actiu del món: el 2013 havia fet 111 concerts a tot el món.

Havia dirigit més de 150 orquestres, més de 5.000 òperes, a banda de concerts i altres gales, i havia enregistrat 300 àlbums amb les obres per orquestra completes de Beethoven, Brahms, Debussy, Mahler, Schubert, Tchaikovsky, Rachmaninoff i Richard Strauss.

Nascut a Neuilly-sur-Seine, França, el 1930, fill de pares jueus nord-americans que van tornar al seu país d'origen, d'on es considerava el compositor, va ser un nen prodigi de la música. Als 5 anys tocava el violí, als 7 ja feia classes de direcció. Abans dels 15 anys ja havia dirigit les principals orquestres nord-americanes.

Al llarg de la seva carrera va dirigir l'Òpera de Berlín, de Viena, la Simfònica Ràdio Berlín, la Simfònica de Pittsburgh, de la Ràdio de Baviera, l'Orquestra de Cleveland, les Filharmòniques de Munic i Nova York, entre altres. Va dirigir onze vegades el Concert d'Any Nou de la Filharmònica de Viena, i va ser el primer nord-americà a dirigir al festival de Bayreuth. Era director de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.

També era un reconegut compositor. La primera òpera, '1984', es basava en el llibre d'Orwell i es va estrenar el 2005 a la Royal Opera House i a Covent Garden. Va compondre sobretot els darrers 15 anys.

Mai va perdre les arrels franceses. Era Cavaller de la Legió d'Honor, però de fet havia rebut condecoracions de diversos països del món.

stats