Cultura 09/08/2012

Mor l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte als 87 anys

L'historiador, advocat, periodista i polític català ha mort aquest matí de dijous. Estudiós de personatges emblemàtics del catalanisme com Francesc Macià, Francesc Cambó, Bonaventura Gassol i Enric Prat de la Riba, la seva obra gira al voltant de la difusió de la cultura i la història de Catalunya

Francina Bosch
1 min
Josep Maria Ainaud de Lasarte

BarcelonaL'historiador, advocat, periodista i polític català Josep Maria Ainaud de Lasarte ha mort aquest matí de dijous a l'edat de 87 anys, segons han confirmat fonts familiars.

Estudiós de personatges emblemàtics del catalanisme com Francesc Macià, Francesc Cambó, Bonaventura Gassol i Enric Prat de la Riba, la seva obra gira al voltant de la difusió de la cultura i la història de Catalunya. Ainaud de Lasarte va ser diputat al Parlament de Catalunya (1980-1984) i regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1987-1990) per CDC. Germà de l'historiador de l'art Joan Ainaud (1919-1995), eren fills del pedagog i artista Manuel Ainaud, figura clau en l'empenta cultural catalanista de principis de segle XX, i néts de la periodista, escriptora i feminista Carme Karr.

A llarg de la seva trajectòria va rebre nombrosos reconeixements, com el premi Alós Moner de l'Institut d'Estudis Catalans (1970) o el premi Reynals de l'il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona per 'Prat de la Riba, home de govern' (1972). El 2006 li fou atorgada la Medalla d'Honor de la ciutat de Barcelona i també va rebre la medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya (2000). Aquest 2012 va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat juntament amb el lingüista Antoni Maria Badia i Margarit.

Durant més de 30 anys va col·laborar amb la revista 'Història i vida' i les 'Nadales' de la Fundació Lluís Carulla, i també va participar activament en l''Enciclopèdia Catalana' i en la revista 'Món jurídic', del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

stats