Cultura 18/11/2017

Mor Malcolm Young, guitarrista i cofundador d'AC/DC

"Era un perfeccionista i un home únic", afirma el seu germà Angus

Ara
2 min
Malcom Young

BarcelonaEl guitarrista Malcolm Young (Glasgow, 1953 – 2017) va mantenir-se durant tota la seva vida allunyat de la primera línia mediàtica. Silenciós, introvertit i perfeccionista, el germà mitjà dels Young va morir ahir als 64 anys deixant enrere un extens llegat musical amb el qual es va nodrir el gegant australià del rock’n’roll AC/DC. Cofundador de la banda juntament amb el seu germà Angus, Malcolm Young va ser un dels pilars d’AC/DC i un atrevit experimentador dels gèneres musicals al llarg de la seva trajectòria.

Musicalment, Young era conegut sobretot per crear els poderosos riffs que caracteritzen els temes de la formació, com també pel seu sentit intuïtiu de tocar la guitarra rítmica emmirallant-se en un dels seus grans referents, John Lennon. Young va compondre, a més, la majoria de les lletres del grup i es va encarregar de la producció del material discogràfic d’AC/DC. “Com a guitarrista, compositor i visionari era un perfeccionista i un home únic”, va escriure ahir Angus Young en un missatge a Facebook. El germà de Malcolm Young el recordava com”la força impulsora darrere la banda” i “algú amb qui tenia un vincle especial”. El músic s’acomiadava del seu germà amb la frase:“Malcolm, feina ben feta”.

Nascut a Glasgow, a Escòcia, Malcolm Young es va traslladar amb la seva família a Austràlia quan tenia 10 anys. El 1973 va fundar, juntament amb els seus germans George i Angus, el grup de hard rock i rock and roll AC/DC, que va debutar el 1975 amb el disc High Voltage. A partir d’aleshores els germans Young van acordar firmar tots els temes de la banda conjuntament. Així ho van fer des d’aleshores fins al 2014, quan van publicar l’últim àlbum amb Malcolm Young, Rock or bust. Entre aquests 40 anys d’història, el grup va donar llum a una pluja d’èxits musicals que els van llançar a la fama internacional amb temes com Higway to hell, You Shook Me All Night Long i Thunderstruck.

El 1980 van assolir una de les fites de l’Olimp musical amb l’àlbum Back in Black, del qual se’n van vendre més de 50 milions de còpies, convertint-se així en un dels discos més venuts de la història. El vuitè treball del grup, For Those About to Rock We Salute You (1981) va escalar fins al número 1 als Estats Units i va consolidar l’èxit monumental d’AC/DC.

Malcolm Young va abandonar la formació el 2014, després de fer públic que li havien diagnosticat demència senil. El seu darrer concert amb el grup va tenir lloc el 2010 a Bilbao dins la gira Black Ice. El nebot de Young, Stevie Young, va substituir-lo a la guitarra. Fa un mes, el 22 d'octubre, va morir el germà de Malcolm i Angus, George, que va ser productor, compositor i músic al capdavant de The Easybeats.

stats