Cultura 16/11/2016

Mor el pianista Mose Allison als 89 anys

Llegenda del jazz i el blues, les seves cançons van ser versionades per The Who, The Kinks i Van Morrison

Ara
2 min
Mose Allison / Youtube

BarcelonaMose Allison, símbol del jazz i el blues, va morir dimarts a casa seva als 89 anys. Va ser un pianista, cantant i cantautor que sempre va unir en en la seva música el jazz modern i el blues del Delta.

Nascut en una granja de cotó al bell mig del delta del Mississipí el 1927, Allison va començar a tocar al piano als 5 anys i poc després ja recreava d'oïda les cançons que havia escoltat a la gramola. A l'adolescència es va unir a diversos grups de música i va escriure la seva primera cançó, 'The 14-Day Palmolive Plan'. En els anys 40 va allistar-se per tocar amb la banda de l'exèrcit. Un any més tard es va casar i el 1956 es va graduar en Anglès i Filosofia a la Universitat de Louisiana.

Allison va començar la seva carrera professional com a pianista, treballant amb músics importants dels 50 com Stan Getz i Gerry Mulligan, però l'èxit va arribar quan va començar a cantar les seves pròpies cançons a principis dels 60. Els jocs de la seva veu amb el piano i les excursions harmòniques cap a les sonoritats del jazz el van convertir en un dels músics més admirats per John Mayall, Georgie Fame i altres noms de la nova generació de 'blues men' anglesos. I algunes de les seves cançons van acabar sent versionades a discos de The Yardbirds, The Kinks i The Who. També el van versionar Van Morrison i Elvis Costello, entre molts d'altres.

Tot i el seu predicament en el món del rock, Allison mai va deixar de pensar en ell mateix com un músic de jazz. Tot i que després dels 70 no va gravar gaires discos, no va deixar d'escriure cançons i no va perdre mai la seva vena satírica. 'Middle class white boy' (noi blanc de classe mitjana) va ser el títol d'un dels seus àlbums dels 80, i una de les cançons publicades el 1999, quan tenia ja 66 anys, va ser 'Certified senior citizen'. Allison es va retirar dels escenaris el 2012 i va ser nomenat Mestre del Jazz l'any següent. I l'any passat va publicar el que va ser el seu últim àlbum, 'Mose Allison American legend, live in California'.

stats