PATRIMONI
Cultura 28/12/2012

Es dissol l'entitat Amics del Museu Diocesà de Lleida i retiren el recurs per l'art de la Franja

Consideren que les obres ja estan prou protegides per les sentències judicials que hi ha hagut fins ara i que no podran ser lliurades a Aragó

Efe
2 min
El jutge diu que l'Aragó no té competència en l'art de la Franja

LLEIDAL'associació Amics del Museu Diocesà de Lleida s'ha dissolt i ha decidit retirar el recurs que van presentar davant el Tribunal Constitucional (TC) sobre la propietat de les obres d'art sacre en litigi entre el bisbat de Lleida i el de Barbastre-Montsó.

Francesc Sapena, fins ara advocat de l'associació, ha afirmat que després de 5 anys de litigis els membres de l'associació han considerat que les peces d'art sacre en litigi ja estan prou protegides amb les sentències judicials emeses fins ara, per la qual cosa han decidit dissoldre's i, per tant, no seguir endavant amb cap reclamació judicial. "Va haver-hi una sentència que va dir que les ordres del Vaticà no tenen validesa a Espanya, la del conegut exequàtur, i una altra que va dir que encara que el bisbat de Lleida no té la propietat de les obres, sí que en té el dipòsit. Per tant, l'entitat considera que les obres estan protegides i no podran ser lliurades a Aragó", ha explicat Sapena.

El recurs davant el TC es va presentar perquè l'Audiència Provincial de Lleida va rebutjar declarar que la propietat de les obres en litigi era del bisbat de Lleida. Llavors es va presentar un recurs davant el TSJC, que va ser rebutjat per un defecte de forma, i per aquest motiu es va recórrer davant el TC. "Una vegada dissolta l'associació, no té sentit que seguim endavant amb el recurs", ha conclòs Sapena.

L'origen del litigi

Des del 1995, el bisbat de Barbastre-Montsó reclama al de Lleida 113 peces d'art sacre que són a la diòcesi lleidatana des de fa més de 100 anys (27 de les quals reconeix tenir-les en dipòsit), ja que provenen d'esglésies de la Franja de Ponent que inicialment pertanyien a la diòcesi catalana i que actualment pertanyen a l'aragonesa.

El Vaticà ha ordenat repetides vegades al bisbat de Lleida que lliuri les esmentades peces d'art a Aragó, però es troben protegides pel Govern català, que mai no ha donat permís per disgregar la col·lecció del museu lleidatà. El conflicte ha arribat diverses vegades als tribunals, tant del costat aragonès com del lleidatà, encara que de moment les obres segueixen exposades al Museu Diocesà de Lleida.

stats