Cultura 05/05/2021

La música de Marcel i Júlia s’enlaira contra l'emergència climàtica

El duo repesca companys de Txarango a 'En òrbita', el disc que presenta a la Sala Barts i a la FiM de Vila-seca

2 min
Marcel i Júlia (amb els músics de la banda)

BarcelonaMarcel Lázara va baixar de la locomotora Txarango per moure’s per vies menys atrafegades Així va néixer el projecte Marcel i Júlia, duo d’essència acústica compartit amb Júlia Arrey. Van estrenar-se amb el disc Pedalant endins (2018), i dos anys després van tenir ganes de girar full. “Quan no hi havia pandèmia i tot era a l’engròs, havíem apostat per fer una cosa petita, a duet. Però com que jo venia de Txarango i m’agrada el jaleo, tenia ganes de banda. I ens vam plantejar fer un disc amb banda...”, explica Lázara sobre el que ha acabat sent En òrbita (Halley Records, 2021), l’àlbum que presenten aquest dijous a la Sala Barts de Barcelona i dissabte a la FiM, la Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca.

“Teníem la banda preparada, i el primer dia que vam quedar per assajar va ser quan ens van confinar. Ara que toca anar petits i reduïts, és quan nosaltres sortim amb tot el tinglado”, afegeix entomant la paradoxa amb bon humor. Efectivament, el Marcel i la Júlia no estan sols en aquesta nova aventura; els acompanyen músics com Pau Puig i Pau Castellví, de Txarango, ben implicats en la sonoritat d’unes cançons que tenen com a eix temàtic la preocupació per l’emergència climàtica, tal com queda ben palès a Millor amb tu, la cançó que obre el disc.

“L’emergència climàtica és imminent, i em flipa que no estiguem fent res ningú. Al principi de la pandèmia va haver-hi una mena de despertar general. Ens van obligar a frenar i vaig pensar que potser n’aprendríem alguna cosa –diu–. Però quan ens van deixar sortir a l’estiu, ja vaig veure que les coses se’ns obliden molt ràpid. I m’hi incloc”. Lázara alerta sobre “la voràgine consumista” i sobre un model social “insostenible”, però les cançons fugen de la poètica alliçonadora. “Un bon amic de Ribes de Freser sempre ens ha dit que la revolució sense alegria és una merda”, diu. L’alegria la transmet la música, entre el dub acústic de Depèn de com fet amb “caixó, conga i guitarra” i els ritmes guineans que s’escolen a A la pell, la cançó en què col·labora Kelly Isaiah, dels Koers. “Si estires del fil de la música, sempre vas a parar a l'Àfrica", assegura Lázara.

El renaixement de la FiM, la Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca

Marcel i Júlia és un dels grups que actuen a la dissetena edició de la FiM, la Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca, que se celebra els dies 7, 8 i 9 de maig. La FiM reneix després de cinc anys d'absència amb el propòsit de ser "aparador i mercat de la música moderna emergent i dels espectacles musicals familiars fets a Catalunya". La programació es fa ressò de noms com Ariana Abecasis, Carlota Flâneur, Kids From Mars, Lucia Fumero, B1n0, Lia Sampai i Maria La Blanco. En l'àmbit familiar hi ha Les Anxovetes, Xiula i La Botzina, entre d'altres.

stats