Música
Cultura Música 09/06/2023

Beyoncé també 'actua' a la Mina: “Tinc una sorpresa, noies, esteu convidades al concert!”

La fundació de la cantant visita un projecte d'inserció laboral del Casal dels Infants

3 min
La Fundació BeyGood de Beyoncé visita La Mina

BarcelonaDimarts passat era un dia més per a les participants del XAT (Xarxa d'Accés al Treball), el grup de noies gitanes de més de 16 anys i en situació de vulnerabilitat que es formen al Casal d'Infants del Besòs i la Mina per adquirir competències laborals. Estaven fent un taller amb una coach per descobrir habilitats i talents personals quan, a última hora del matí, van rebre la visita d'Yvy McGregor, directora executiva de BeyGOOD. “Tinc una sorpresa, noies, esteu convidades al concert d'aquest dijous de la Beyoncé”, els va dir McGregor. Sorpresa es queda curt per descriure la reacció de les noies que, un cop recuperades de la impressió, contentes i emocionades, van cosir a preguntes McGregor. “Qui sou vosaltres? Què feu aquí? Per què heu vingut?”

Eren preguntes legítimes. BeyGOOD es la fundació de Beyoncé Knowles-Carter, que canalitza l'activitat filantròpica de la cantant i col·labora amb entitats d'arreu del món en projectes solidaris amb col·lectius marginals. I quan Beyoncé marxa de gira, també ho fa BeyGOOD, que visita entitats solidàries de les ciutats on actua Beyoncé, regala entrades als treballadors i usuaris, i fins i tot fa donacions econòmiques. Setmanes abans que la gira arribés a Barcelona, l'equip de BeyGOOD va preguntar a Unicef per entitats que treballessin amb infants i joves en situació de vulnerabilitat, i Unicef Catalunya els va proposar directament el Casal dels Infants. I de les moltes activitats i projectes que du a terme cada dia el Casal, la que millor encaixava en l'horari de la visita de BeyGOOD era el taller de les noies del XAT.

“La casualitat és que fa poc vam fer un petit exercici per treballar la marca personal i els vaig posar un vídeo de la Beyoncé a la SuperBowl”, explica Carla Busquets, l'educadora del Casal dels Infants responsable del XAT. “Elles havien d'identificar tot el que els deia la Beyoncé en aquell vídeo: que era lluitadora, feminista, empoderada...”. La feina de Busquets és, precisament, empoderar les noies del grup per ajudar-les a descobrir qui són, què volen fer i quins talents tenen. “Treballem sobretot amb noies de 16 a 30 anys del col·lectiu gitano que van abandonar els estudis molt joves i no tenen l'ESO –explica Busquets–. Es tracta d'orientar-les i motivar-les de cara al seu futur professional. Algunes tenen com a objectiu a la vida casar-se i tenir fills. De fet, n'hi ha que, amb 20 anys, ja tenen 2 o 3 fills”.

La visita de BeyGOOD al XAT ha sigut un èxit total. McGregor ha contestat totes les preguntes de les noies i els ha fet un discurs d'empoderament. “Les ha felicitat per haver apostat per la seva vida i per escollir aquest servei, i al final les ha abraçat i s'han fet una fotografia”, explica Busquets, que abans de la trobada havia fet amb McGregor un petit recorregut pels carrers del barri per mostrar-li el contrast entre la Mina i els grans hotels i centres universitaris que l'envolten. “L'Yvy sembla una persona molt propera i amb un interès genuí per la realitat de les noies –comenta–. I era molt empàtica amb la causa”.

Per a Busquets, quedava encara la feina més difícil: gestionar la sortida de les noies al concert de Beyoncé. El problema no són les noies, esclar, sinó les seves famílies. “El fet de sortir tard, de nit i fora del barri genera alguns recels en les famílies –apunta l'educadora–. Hi ha noies del grup que no han agafat mai un metro per sortir de la Mina. En aquest sentit, és important que una educadora les acompanyi”. Les gestions de Busquets van ser prou profitoses i, finalment, set de les deu noies van poder anar al concert de Beyoncé. I allà van coincidir amb els convidats de la Fundació Marianao, una associació de Sant Boi que treballa per superar situacions de desigualtat de nens, joves i grans i que dimecres també van rebre la visita de McGregor i el seu equip. Pròxima parada de BeyGOOD: Marsella.

stats