Festivals de música
Cultura Música 02/09/2023

L'estiu èpic dels Tyets culmina a l'Acústica de Figueres

El grup de trap i reggaeton en català protagonitza un concert multitudinari

2 min
Concert de The Tyets a Figueres
  • Festival Acústica de Figueres
  • 1 de setembre de 2023

Nit d’èxit multitudinari per a The Tyets a l'Acústica de Figueres. L'aclamadíssim duo de Mataró, que porta tot l'estiu arrasant a festes majors i festivals de música, va actuar divendres a la matinada a l'escenari de la Rambla, plena a vessar de joves, adolescents i famílies amb mainada. Al passeig, entre els bancs, els fanals i la filera de plataners a banda i banda, no hi cabia ni una agulla. Des de minuts abans de començar ja es va arribar a l'aforament màxim permès a l'espai, fixat en 10.500 persones, i molta gent es va quedar darrere les tanques sentint els altaveus de lluny. El grup encara no havia fet un concert complet davant de tanta gent i a Figueres va sumar una nova fita per al record.

Les cançons del seu últim disc, Èpic solete, amb ritmes actuals, mescles ocurrents i lletres juvenils en català, han seduït tota mena de públics i han aconseguit xifres de rècord a les plataformes. I, en directe, els temes, lluny de decaure, carburen de meravella. La parella musical que formen Xavier Coca i Oriol de Ramon, a més, no ha parat d'actuar arreu des de fa mesos i l'experiència sobre l'escenari es nota. Han trobat una fórmula infal·lible i extremadament eficaç, que sembla feta a mida per enganxar a tothom, però que justament funciona perquè no és prefabricada ni artificial, sinó que transmet naturalitat i frescor. Mesclen la cadència ballable i planera del seu trapeton, l'ús franc de l'autotune i l'argot urbà de les rimes amb un gust sincer per la tradició catalana i el sentiment d'identitat que connecta amb el públic d'una manera que emociona i s'impulsa.

The Tyets en concert a l'Acústica de Figueres.

A Figueres, The Tyets van començar sense cremar els hits més famosos del seu repertori, amb temes menys coneguts però que van alegrar igualment els espectadors, com Menorca, El tonteo —sense la col·laboració de Mushkaa— o Tanqueray. Llavors, a mesura que avançava l'actuació, la llista d'èxits del grup, que és llarguíssima, no donava treva i els temes més aclamats s'encadenaven a tota marxa un darrere l'altra amb tota la Rambla entregadíssima. Let me alive, La platja, Desembre o Olívia van ser alguns dels moments més celebrats, juntament amb una versió molt fidel de La bachata, de Manuel Turizo. I, després de més d'una hora de concert, la traca final, en la qual no podien faltar els temes top del grup: De l’1 al què, Amics, tiets i coneguts, Bailoteo i, finalment, la sardana de Coti x Coti que, per molt previsible i esperada, no deixa de tocar la fibra a tothom.

Nit de música urbana a Figueres

La mateixa nit de l'èxit de The Tyets, el públic de l'Acústica també va vibrar amb altres artistes punters de la música urbana en català. El trap melòdic d'aires llatins dels Figa Flawas va omplir de joves la plaça Catalunya abans de la mitjanit, i Triquell, que es va contraprogramar amb el grup de Mataró, va fer ressonar els seus 'beats' canyers davant d'un públic menys nombrós. Durant la nit de divendres també van triomfar les melodies festives de Miki Núñez a la Rambla i, en un ambient més tranquil i alternatiu, van sonar els temes de Queralt Lahoz i Cala Vento a la plaça Palmera.

stats