Cultura 04/12/2013

Broggi entrellaça els universos de Marsé i Sisa a 'Adiós a la infancia'

L'obra, amb una dramatúrgia de Pau Miró que enllaça música i text, s'estrena al Teatre Lliure de Gràcia l'11 de desembre

Laura Serra
2 min
Sisa a l'espectacle 'Adiós a la infancia' / ACN

BarcelonaOriol Broggi debutarà al Teatre Lliure amb 'Adiós a la infancia, una aventi de Marsé' una història que entrecreua diversos universos paral·lels per recrear una època. Un món és el propi Teatre Lliure, antiga cooperativa de La Lleialtat a Gràcia, on els veïns del barri anaven a comprar i a ballar els diumenges. Un dels joves que hi intentaven arrambar en un tango a alguna joveneta era l'escriptor Juan Marsé. Ell, el gruix de la seva obra, és un altre dels protagonistes d'aquest espectacle, que parteix d'una selecció de personatges i escenes de diferents novel·les per recrear –la dramatúrgia és de Pau Miró– un món amb aroma de "macarrons de l'àvia", deia Broggi. El tercer protagonista és Jaume Sisa i les seves cançons. L'espectacle està esquitxat de peces del cantant, que també retraten un ambient de barri i el final de l'època franquista. I el quart eix, que amalgama la resta, és l'univers de La Perla 29, que obre una nova via en el seu teatre, i s'aixopluga en una nova seu.

'Adiós a la infancia', que es podrà veure a Gràcia de l'11 de desembre al 4 de gener, és protagonitzada per Ringo, un noi de 15 anys, interpretat per Oriol Guinart. L'obra comença el 1945, amb la bomba d'Hiroshima, i en un temps indeterminat, que poden ser dos anys però a ell se li fan eterns, es fa gran: "fuma el primer cigarret, beu alcohol, veu el primer cul, sent parlar de putes, li cau el pare del pedestal, se li mor el Capità Blay, que és com un avi...", descriu Broggi.

Marsé ha demanat que "traeixin els seus textos i personatges per ser fidels a l'esperit dels llibres". S'hi passegen la Betivú, l'inspector Galván, el senyoret Conrado, Java, la senyora Mir, el Capità Blay, Aurora... Interpretats per Xicu Masó, Alícia Pérez, Mar del Hoyo, Jordi Figueras, Jordi Oriol, Xavier Ricart, Carles Pedragosa i Marc Serra, aquests últims també en funcions de músics. Sisa interpreta temes com 'Marquès apuntador', 'Setè cel', 'El congrés dels solitaris', 'Tornar a cantar' i també ha compost un tema nou de resum d'aquest univers.

stats