CINEMA
Cultura 21/12/2012

La història d''El Pessebre', amb l'ARA

El Pessebre va ser un raig de llum enmig de l'exili de Joan Alavedra i Pau Casals a Prada de Conflent. Aquest cap de setmana l'ARA ofereix Un poema a l'exili, el documental que en revela la història.

Ara
2 min
ElPessebre interpretat a l'Assemblea General de l'ONU a Nova York el 1963.

BARCELONAJoan Alavedra va començar a escriure el poema El Pessebre per explicar-li a la seva filla, que aleshores tenia cinc anys, què deia cada figureta del Naixement. Les vicissituds històriques, però, van convertir aquells versos en un cant de pau i germanor quan Pau Casals els va musicar i els va convertir en un oratori d'alè universal. L'amistat que va unir el poeta i el violoncel·lista i el procés de creació de l'obra són el punt de partida d' Un poema a l'exili. 'El Pessebre' de Pau Casals i Joan Alavedra , el documental de la guionista i directora Alba Gómez Escudero que es podrà adquirir aquest dissabte i diumenge als quioscos, en exclusiva amb l'ARA, per 9,95 euros. Alavedra i Casals van compartir la duresa de l'exili durant la postguerra a Prada de Conflent i l'escriptura d'El Pessebre va representar un raig d'esperança enmig d'aquelles circumstàncies tràgiques, alleugerides pel fet que El Pessebre va guanyar els Jocs Florals de Montpeller del 1943. Casals va acabar l'obra a Puerto Rico, l'últim lloc on va viure durant l'exili, i es va estrenar a Acapulco el 1960.

Gómez Escudero va quedar captivada per la història de l'oratori després de sentir com Gemma Durand Alavedra, la néta del poeta i secretari de la Generalitat republicana, parlava de la història d' El Pessebre en una conferència. Per començar a bastir el guió, la directora va recórrer a la correspondència inèdita entre els dos autors i va buscar els millors testimonis i experts: Marta Casals Istomin, la vídua de l'intèrpret d' El cant dels ocells ; Macià Alavedra, el fill del poeta; el periodista Josep Maria Figueres Artigues, autor del llibre Pau Casals, escrits i discursos : pau, pau i sempre pau ; la soprano Montserrat Caballé, que va cantar El Pessebre el 1962 durant la gira d'estrena de l'obra per recomanació del mateix Casals, i el director d'orquestra nord-americà Lawrence Foster, que el 1997 va conduir l'enregistrament que l'OBC va fer d'El Pessebre . El documental inclou, a més, fragments del concert d' El Pessebre que la Federació Catalana d'Entitats Corals va organitzar a la Sagrada Família el gener del 2011.

stats