Cultura 04/11/2013

Pierre Lemaître guanya el Premi Goncourt amb 'Au revoir là-haut'

És el premi més prestigiós de les lletres franceses, amb una dotació de 10 euros des de la seva fundació el 1903, però unes vendes que superen els 300.000 exemplars

Ara
1 min

BarcelonaLa novel·la 'Au revoir là-haut' (Albin Michel), de Pierre Lemaître, ha rebut el prestigiós premi Goncourt aquest dilluns. Es tracta d'un guardó fundat el 1903 i que es manté com el més important de les lletres franceses. L'anunci del guanyador s'ha fet a les 12.45 d'aquest dilluns al restaurant Drouant de París, com mana la tradició. El premi només té una dotació equivalent a 50 francs (10 euros), però suposa la consagració de l'autor i l'èxit editorial, ja que cada any fa que es venguin més de 300.000 exemplars de la novel·la.

En la llista dels finalistes hi havia tres noms més, a banda de Lemaitre: Jean-Philippe Toussaint amb 'Nue' (Minuit), Karine Tuil per 'L'invention de nos vies' (Grasset) i Frédéric Verger amb el seu debut 'Arden' (Gallimard). Però les quinieles –com afirmava, per exemple, L'express– ja avisaven que Lemaitre era el candidat més ben posicionat.

'Au revoir là-haut' és una novel·la picaresca sobre dos soldats traumatitzats per la Gran Guerra que, abandonats per la pàtria, munten una estafa. Es tracta d'una novel·la popular que ja ha venut 100.000 exemplars i que ha captivat els jurats del Renaudot, el Femina i l'Interallié.

També s'ha anunciat aquest migdia el premi Renaudot de la crítica –històricament va néixer com una 'porra' dels crítics que esperaven el Goncourt al Drouant i aconsegueix la meitat de vendes que el Goncourt–, i és per a: Yann Moix i 'Naissance'. És un títol de 1.142 pàgines on s'hi mesclen poemes, monòlegs i enumeracions per reflexionar sobre la vida, la mort, l'erotisme o la literatura.

stats