Cultura 17/08/2012

Pirates i científics a tot drap en un mar d'humor britànic

La factoria britànica Aardman estrena avui Pirates!, una pel·lícula rodada en 3D i amb la tècnica de l'stop-motion. Els pirates comparteixen comicitat i peripècies amb Charles Darwin i la reina Victòria.

Antoni Ribas Tur
4 min
AMICS PER SEMPRE 01. El Capità Pirata compta amb la lleialtat dels membres de la seva tripulació malgrat que les seves idees són poc assenyades. 02. Els ferotges líders mundials ensenyen  les dents i les forquilles.

BARCELONA.Els herois són personatges inconscients. Han de ser-ho a la força, per no fer-se enrere davant els perills. Els antiherois també ho són, però en el seu cas la insensatesa se'ls sol manifestar en el fet que són massa innocents, que moltes vegades la victòria els arriba gairebé per atzar i que no podrien desembeinar l'espasa sense la tropa que els acompanya. Aquest és el cas del Capità Pirata, el protagonista de Pirates! , la nova pel·lícula que arriba avui a la cartellera de la productora britànica Aardman, responsable de Wallace & Gromit i Chicken run: evasió a la granja .

La tripulació que acompanya el Capità en el seu vaixell pirata molt desballestat és tan còmica com ell. Hi ha el seu segon, el pirata amb mocador, que està disposat a seguir el seu amo tot i que sap que d'entrada la batalla està perduda; el pirata albí, nerviós i gairebé sempre confós; el pirata amb gota, que sembla un vell llop de mar, però que en el fons és un nen, i la pirata de corbes sorprenents, que s'amaga darrere una barba perquè hi havia poques dones pirates i que està secretament enamorada del Capità.

L'argument de la pel·lícula, rodada en stop-motion i 3D, també involucra el científic Charles Darwin i la reina Victòria d'Anglaterra. Una au tan petita com la Polly, la inseparable companya del Capità Pirata, acaba desencadenant un conflicte de dimensions insospitades. I tot això succeeix mentre el Capità Pirata s'encaparra a convertir-se en el Pirata de l'Any, és a dir, guanyar l'Oscar dels pirates. Els seus rivals no es queden enrere: la reina Victòria és una sobirana despòtica i capriciosa, i Darwin, un pocapena que és capaç de vendre l'ànima al diable per aconseguir el seu amor.

Amb un ritme afinadíssim i vertiginós, Pirates! és una comèdia hilarant que barreja les aventures d'uns corsaris experts en l'art de la disfressa amb la ciència i amb una picada d'ullet sarcàstica a l'actualitat de la política internacional. Amb l'estrena d'aquesta pel·lícula i la de Brave (de Pixar), coincideixen a la cartellera dues propostes dels estudis d'animació més imaginatius de les últimes dècades. En qualsevol cas, el cant a l'amistat i a la lleialtat que també hi ha a Pirates! frega, a vegades i sense complexos, la incorrecció política. "La meva teoria és que comences amb una cosa real i després l'estires i la poses a prova en tantes direccions com vulguis que vagi", diu Peter Lord, el director, nominat a l'Oscar en dues ocasions.

Les veus de Piqué i Iniesta

A més dels personatges, l'amistat també ha estat present entre els dobladors de la pel·lícula -encara que participen en versions diferents-: el futbolista del Barça Gerard Piqué encarna el Rei Pirata a la versió catalana i el seu company d'equip Andrés Iniesta posa la veu al pirata albí a la versió en castellà (una picada d'ullet a la pal·lidesa del jugador de Fuentealbilla). L'original compta amb les veus dels actors Hugh Grant i Martin Freeman en els papers protagonistes, i l'actriu mexicana Salma Hayek fa doblet en les versions anglesa i castellana posant la seva veu a una de les rivals del Capità Pirata a l'hora d'obtenir el botí més gran i aconseguir, de mans del Rei Pirata, el màxim guardó de la pirateria.

Pirates! és la creació més ambiciosa de la productora britànica, que en els últims anys ha guanyat quatre premis Oscar. És el primer film que han rodat completament en stop-motion . "No repetim ni un exterior; anem del món pirata al Londres victorià, dels carrers rudes del port fins a l'alta societat que viu en palaus reials i fins a alta mar. Hi ha un número immens de personatges. Tenim efectes digitals que mai abans havíem tingut", assegura Julie Lockhart, la productora de la pel·lícula. "Fem animació de la mateixa manera que s'ha fet en els últims cinquanta anys, però ara l'estem combinant amb efectes especials avantguardistes i amb l'animació per ordinador, ja que si hi ha alguna cosa que no es pot aturar en l'animació és el mar", explica Lord.

La convivència entre l'animació de la vella escola i la tecnologia més avançada no traeix el compromís del cineasta amb el treball artesà. "Mai ens allunyem del que crec que l'espectador estima de l'animació fotograma a fotograma: els escenaris i els estris del vaixell es veuen reals, creïbles i tangibles, però a la vegada màgics. No sé si existeix un estil Aardman pel que fa al disseny, però sí que existeix pel que fa al compromís amb una elaboració bella i una bona escultura", afegeix.

La realització d'una pel·lícula amb aquesta tècnica suposa tot un repte. Mentre es roda en un escenari, se n'enllesteix un altre, i tot està preparat perquè els animadors puguin rodar el màxim de temps cada dia. "Hem tingut fins a 35 o 40 animadors treballant alhora. Vam tenir tants Capitans Pirates que hauríem pogut rodar fins a 20 escenes simultàniament en diferents parts de l'estudi", explica el director. I un cop la pel·lícula va estar llesta, s'hi van afegir els efectes visuals. "Aquesta pel·lícula està feta a una escala molt més gran que tot el que Aardman ha fet abans, i la nostra feina va consistir a donar als efectes visuals tanta cura i atenció com el que van posar en els platós i al taller. No volem que cap espectador perdi aquesta suspensió d'incredulitat quan estigui veient la pel·lícula, sense importar com estigui animada", afirma Ted Chaplin, l'animador.

Per impressionar una noia

Pirates! està basada en el llibre The pirates! In an adventure with scientists , de Gideon Defoe, escriptor i llicenciat en arqueologia i antropologia per la Universitat d'Oxford . Malgrat que aquest autor no tenia experiència en l'escriptura de guions, va rebre l'encàrrec de traslladar al cinema la seva obra. El seu editor bromeja amb el fet que Defoe no havia escrit abans cap llibre sobre pirates. Assegura que es va embarcar en aquesta aventura per impressionar una noia, i que la història no va funcionar. "És una manera meravellosa d'entrar en una història. No has d'organitzar res. No t'has de documentar, especialment si el capità i la seva tripulació no són bons pirates. Són pirates, així que esclar que els agrada l'aventura!", diu Defoe.

stats