Cultura 18/08/2015

Plataforma per la Llengua denuncia que només el 26% de les pel·lícules filmades a Catalunya són en català

L'ONG que defensa el català lamenta que només un 3% de projeccions al cinema sigui en català

Laia Vicens
1 min
Imatge de Francesc Marco, de la Plataforma per la Llengua, a Prada de Conflent. / ÀLEX RECOLONS (UCE)

Prada (el Conflent)Només una de cada quatre pel·lícules que es filmen a Catalunya ho fa en català. És l'alarmant dada que ha denunciat Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, i que forma part del recull de dades sobre la situació del català resumides a InformeCAT. L'entitat ha presentat aquest informe a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra a Prada (Conflent).

Un dels membres de l'executiva de Plataforma per la Llengua, Francesc Marco, ha afirmat que l'entitat "no entén" aquesta xifra i ha demanat al govern de la Generalitat que destini més recursos a fomentar l'ús del català al cinema. A més, Plataforma per la Llengua ha reclamat a productors, escoles de cinema i professionals audiovisuals que "es comprometin a favor del català" per incrementar la xifra.

L'entitat que defensa el català també ha lamentat que només un 3% de projeccions al cinema sigui en català, una dada inferior al 4,79% de l'any passat i molt allunyada de l'objectiu del 25% que marca la llei del cinema. Una xifra que Marco ha titllat de "ridícula". "No s'han complert les expectatives", ha admès Marco.

stats