Cultura 01/02/2012

El Prado descobreix la seva 'Gioconda'

La còpia que hi ha a Madrid va ser realitzada al mateix temps que la de Da Vinci, s'atribueix a dos alumnes seus i es conserva en més bones condicions que l'original

Efe
2 min
La Gioconda del Prado

MadridEl Museu del Prado conserva una còpia de 'La Gioconda' de Leonardo da Vinci. Després de restaurar-la, ha descobert que va ser pintada pels deixebles de Da Vinci mentre l'artista pintava l'original. S'ha arribat a aquesta conclusió després d'observar l'obra amb llums infrarojos i descobrir que les rectificacions de la còpia són gairebé les mateixes que hi ha a l'original. Això fa pensar que el deixeble de Da Vinci que la va pintar va presenciar el procés de creació de l'original i que va fer els mateixos canvis que el seu mestre. Sempre s'havia datat l'obra al primer terç del segle XVI, però ara s'atribueix a dos dels alumnes més pròxims a Da Vinci: Andrea Salai i Francesco Melzi.

Fonts del museu han informat avui a Efe que els restauradors han descobert sota el fons negre del quadre, afegit posteriorment, el mateix paisatge toscà que hi ha a la 'Mona Lisa' del Louvre. La còpia que conserva el museu madrileny està en més bon estat de conservació i permet aportar noves dades sobre l'enigmàtic retrat de Lisa Gherardini i el seu icònic somriure. La còpia del Prado permet observar amb més nitidesa l''sfumato' de Leonardo, la cèlebre tècnica creada per l'artista, i ha permès descobrir que la Mona Lisa no era tan madura como s'intueix a l'original.

La còpia del Prado té unes dimensions molt semblants a l'original (76x57 cm la del Prado, 77x53 cm l'original) i està feta sobre fusta de noguer, la mateixa que l'original –s'havia pensat que era fusta de roure i que la còpia no s'havia fet a Itàlia. La descoberta serà presentada oficialment el 21 de febrer. L'obra viatjarà a l'exposició que el Louvre prepara sobre la 'Santa Ana' de Leonardo, que estarà oberta del 29 de març al 25 de juny.

stats