Còmic
Cultura 13/06/2021

El Pulitzer deixa desert el premi de vinyeta periodística i indigna els dibuixants

L'associació de ninotaires de premsa acusa el jurat d'arrogant i conservador

Ara
1 min
Barry Blitt  va guanyar el Pulitzer l'any passat per les vinyetes al New Yorker

BarcelonaEls premis Pulitzer 2021, els principals guardons de la premsa nord-americana, han deixat deserta la categoria de vinyeta periodística (Editorial Cartooning). El jurat ha rebutjat els tres finalistes proposats (Ken Fisher, Lalo Alcaraz i Marty Two Bulls Sr.) i ha decidit no premiar tampoc cap dels altres ninotaires que han publicat aquest any vinyetes d'actualitat o còmic amb contingut polític.

L’Associació de Dibuixants de Premsa Nord-americans (AAEC) ha fet un comunicat en què es mostra "totalment en desacord amb la decisió de la junta del Pulitzer". "Estem desconcertats pel rebuig dels talentosos finalistes i de molts altres artistes que han estat creant treballs potents en els moments més complicats i desafiants", diuen. Els ninotaires creuen que el mitjà ha evolucionat i acusen el Pulitzer de ser "extremadament tradicional i de mentalitat estreta en els seus gustos", aliè a les tendències contemporànies.

L’any passat ja van descartar les tres opcions finalistes que els havien elevat els membres d'un jurat i van escollir el seu candidat. Per a l'Associació, aquest any representa un pas més en una mostra d'"aïllament i arrogància" institucional. L'entitat destaca que els finalistes d'aquest any eren tres persones d'origen jueu, llatí i nadiu americà, una mostra de diversitat inexistent en aquests premis, que no han guanyat cap dona en 20 anys (i ni tan sols cap ha sigut finalista). És el primer cop en 48 anys que no s'entrega el premi a la vinyeta política.

L'AAEC demana que es retornin les quotes als dibuixants que es van presentar al premi i insta a una reforma estructural del premi per valorar els dibuixants amb estàndards del segle XXI.

stats