Cultura 21/06/2014

Raphael torna incorrupte a Barcelona

El cantant va actuar divendres a la nit en al Festival dels Jardins de Pedralbes, on va repassar la seva discografia

Joan Callarissa
3 min
Raphael als Festival dels Jardins de Pedralbes / MARTÍ E. BERENGUER

BarcelonaRaphael va actuar a Barcelona aquest divendres a la nit al Festival dels Jardins de Pedralbes, un "marc incomparable", tal com ell el va definir. L'actuació li va servir per ensenyar al seu públic barceloní que està en plena forma, cosa que no li havia estat possible l'últim cop que va trepitjar la capital catalana. Llavors, va venir per actuar al Liceu, on una afonia el va obligar a saltar-se algunes de les cançons que tenia previstes, ja que a mesura que avançava el concert s'anava quedant sense veu. Un problema, però, que en aquella ocasió va poder salvar gràcies a les taules que li donen els seus 53 anys sobre els escenaris.

Cap entrebanc es va trobar ahir el de Linares, que va fer gairebé dues hores i mitja de concert de forma ininterrompuda. Als 71 anys, no va parar ni a la meitat del concert ni en cap altre moment. Només va fer breus pauses entre algunes cançons per deixar que un públic parroquià l'aplaudís després de cada tema, cosa que platea i tribuna feien com si cada cançó fos l'última que hagués de cantar. El public demanava més Raphael i ell volia deixar el llistó ben alt. No va ser en va el fet que digués que havia vingut a Pedralbes a cantar "fins que vostès vulguin", cosa que va complir. El 'target' de Raphael sap el que va a veure i ell no estava disposat a no satisfer de nou en una cita amb Barcelona.

32 cançons seguides

Amb les seves gestualitat particular i propensió a l'histrionisme, Raphael va cantar 32 cançons que repassaven la seva "extensa" discografia, tal com ell va assenyalar des de l'escenari referint-se al repertori d'èxits que plaga la seva dilatada trajectòria com a cantant. Va aparèixer a l'escenari amb la música de 'Yo soy aquel' de fons, unes notes que ja van enfervorir molts dels fans que havien anat al concert. Des de llavors, i fins al final, no va deixar de posar tota la seva potència vocal al servei d'un públic que havia anat comprovar que l'edat no ha castigat les cordes vocals de l'artista, que fa els concerts sense coristes ni 'playbacks'. 'Maravilloso corazón', 'Eso que llaman amor' y 'Estuve enamorado' van fer les delícies de moltes assistents al llarg de l'espectacle.

D''Escándalo' al tamboret

Tot i que el públic de Pedralbes estava més calmat que el que el va anar a veure al Liceu l'octubre de l'any passat, després de dues hores donant-ho tot sobre l'escenari, el públic es va posar en bloc dempeus quan va sonar 'Escándalo', un dels seus 'hits' imprescindibles de la seva discografia. Un moment àlgid del tram final de la vetllada, que ja no va decaure fins a l'últim moment, en què el cantant va dir a Barcelona que l'estimava al ritme de 'Como yo te amo', una cançó que han fet molt popular tant ell com la desapareguda Rocío Jurado i que en diverses ocasions van cantar conjuntament. Destaca també del clímax de la nit el tamboret que va estavellar contra un vidre darrera del qual havia cantat la cançó 'Frente al espejo'.

El concert se celebrava ahir després d'haver-se postposat. Estava previst que tingués lloc el dimarts dia 17 de juny però la pluja ho va impedir. Això va provocar que donat que moltes persones no són a la ciutat perquè fan el pont de Sant Joan hi hagués 400 localitats venudes de menys respecte el dimarts. No obstant, aproximadament dues terceres parts de l'aforament estaven plenes.

stats