CARA A CARA
Cultura 08/11/2013

Raúl Rodríguez entrevista Martirio

Martirio i Raúl Rodríguez, mare i fill, han traslladat la seva admiració per Chavela Vargas al disc 'De un mundo raro. Cantes por Chavela' (2013) i a un espectacle que dimecres, 13, porten al Festival de Jazz de Barcelona

2 min
Martirio Raúl Rodríguez Entrevista

R.R. |Què és la música per a tu?

M. | El que ha donat sentit a la meva vida.

Per a què serveix el cant?

Per obrir-se, aprendre, despullar-se, omplir-se, explorar, trobar, curar, perdonar, cridar, rebel·lar-se, entregar-se, aplacar, acompanyar, recordar, remoure, motivar… Rebre. Donar i donar-se.

Quina importància té per a tu la lletra que es canta?

Sempre he pensat que un artista es defineix pel seu repertori; en escollir les cançons que cantes i les lletres que dius, estàs fent una radiografia teva.

Quina connexió estableixes entre el cante

El pianíssim i el crit, l'alegria i l'estripada. Els temes emocionals tractats amb poques paraules però com sentències. Tancar una vida en una lletra. L'assimilació mútua de melodies per l'anada i tornada de tants anys de contacte de cultures. L'emoció que transmeten. Com es comparteixen les dues músiques amb els altres. Els dos cants s'han de fer a cor obert.

Quin consell donaries a un cantant que comença?

Que busqui què vol dir dins seu. Que enriqueixi el seu món amb l'afecte, l'art i la cultura. Que aprengui dels mestres, que cuidi el seu cap i el seu cor. Que no es vengui. Que sigui respectuós i agosarat. Que confiï en ell mateix si la seva vocació és molt forta. Que intenti ser únic, ni millor ni pitjor. Que tracti bé a tothom que l'ajudi, que escolti les crítiques dels que l'estimen. Que s'enfronti a la por com un guerrer de la llum i la bellesa.

A què t'agafes davant les pors i la incertesa en la creació?

Als amics i estimats, a la meva vocació, al foc que em consumeix sense arribar a cremar-me. A l'art en general, que sempre em dóna sortides. A la veritat artística que persegueixo. A la falta d'interessos que sempre m'ha acompanyat. Al cor de la gent que em diu que li serveix el que faig.

Quin és el teu criteri per seleccionar el que cantes?

Que les lletres i la música puguin passar per la meva experiència vital i artística. Que pugui sentir-les meves. Que no siguin una, que obrin camins.

Quines són per a tu les peces claus del nostre nou disc?

L'estima amb què està fet. El coneixement i el respecte musical dels intèrprets entre si i amb l'obra. La bellesa de la música i les lletres, la feina d'adaptació, que aconsegueix una lectura nova i, sobretot, el motiu principal, que està dedicat a Chavela, per tornar a recordar-la i que la flama que va encendre no s'apagui.

stats