Cultura 11/04/2013

Una cançó que fa referència a la "bruixa" Thatcher, èxit de vendes al Regne Unit

'Ding Dong the Witch is Dead', cantada per Judy Garland, és un tema de la pel·lícula 'El Mag d'Oz'

Agències
2 min

LondresLa cançó 'Ding Dong the Witch is Dead' ('Ding dong la bruixa és morta') de la pel · lícula 'El Mag d'Oz' ha vist com s'han disparat les seves vendes des de la mort de Margaret Thatcher. Aquest dijous el tema ha aconseguit arribar a la quarta posició en el rànquing de les cançons més venudes al Regne Unit.

El tema, de 51 segons, es va popularitzar gràcies al clàssic de 1939, on Judy Garland cantava per celebrar la mort de la Bruixa dolenta de l'Est, un dels personatges d''El Mag d'Oz'.

Després de la defunció de la Dama de Ferro aquest dilluns als 87 anys, la cançó ha pujat en el rànquing del 'The Official Charts', l'organisme que certifica les vendes de la indústria musical britànica, després de vendre més de 20.000 còpies, segons que ja informat la cadena BBC. Altres versions del tema, com la d'Ella Fitzgerald el 1961, també són presents a la llista, encara que molt per darrere del lloc 75.

De mantenir aquesta posició fins al cap de setmana, la cançó de Garland s'emetrà en un programa de ràdio de la BBC Radio 1 que, cada diumenge, repassa setmanalment les quaranta cançons favorites dels britànics. El programa, molt popular, és tota una institució, i aconseguir ser present és un honor per als artistes. És per això que la possibilitat que la cançó sobre la bruixa s'escolti en el programa com a conseqüència de la mort de l'ex primera ministra ha enfurismat els defensors de Thatcher, que han atacat els compradors del tema a Twitter.

L'emissió, a més d'aquestes repercussions polítiques, batria un altre rècord en ser el senzill més curt de la història -menys d'un minut- que se situa entre els deu primers llocs d'aquesta coneguda llista.

Davant la controvèrsia generada, la BBC ha dit que està "considerant" incloure en el programa de diumenge una explicació sobre l'èxit d'un tema dels anys 30 entre els seus oients, les edats dels quals oscil·len entre els 16 i els 24 anys. La cadena pública considera que molts d'aquests joves poden desconèixer la tasca de Tharcher durant els seus anys de govern, de 1979 a 1990, i per tant desconèixer les suposades connotacions de la cançó d''El mag d'Oz'.

stats