31/12/2016

Relleus culturals del 2016 i incògnites del 2017

5 min
Relleus del 2016 i incògnites del 2017

Veterania al Mercat de les Flors

Àngels Margarit jugarà a casa

Nomenament l’últim dia de l’any. Amb mig any de retard, el concurs públic per escollir la nova direcció de la Casa de la Dansa s’ha tancat amb el nom de la veterana ballarina, coreògrafa i pedagoga Àngels Margarit. Una aposta per una coneixedora de la casa i totes les seves potes, i alhora del teixit local.

Un expert en dansa al festival Grec

Francesc Casadesús deixa el Mercat

Després d’onze anys, Casadesús deixa consolidat el projecte del Mercat de les Flors (malgrat el seu limitat pressupost) però no se’n va lluny: marxa a l’altra banda del carrer. Diu que tenia ganes de treballar per Barcelona i assumirà el repte de dirigir un Grec en eterna redefinició i en constant qüestionament.

Francesc Casadesús, nou director del Festival Grec

Un Picasso més internacional

Emmanuel Guigon vol sacsejar el museu

Després de l’etapa de replegament de Laniado-Romero, amb un relleu que va generar fricció interna, l’elecció de Guigon suposa el retorn a l’estirp del gestor i expert de prestigi per reconnectar a escala internacional. El repte: que el museu sigui un agent més que un contenidor.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir Emmanuel Guigon com a director del Picasso.

Secretisme al Museu d’Història

Margarida Sala relleva Jusèp Boya

Mesos després del nomenament de Jusèp Boya com a director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, al juliol va agafar-li el relleu en la direcció del Museu d’Història Margarida Sala de manera gairebé secreta, sense cap comunicat. Sala n’era la cap de museografia.

Reconstruir les aliances del Llull

Manuel Forcano mira el Mediterrani

El pacte amb les Balears i l’acostament al País Valencià són els reptes interns del Llull, però Forcano també vol portar la institució a territoris com el Mediterrani, a part de llocs on fer negoci. El nomenament provoca dos relleus més: Àlex Susanna a l’Agència de Patrimoni i Àngels Gregori al Festival de Poesia.

Manuel Forcano: “El Llull és una fàbrica de bones notícies amb un pressupost molt prim”

Primer relleu a La Panera de Lleida

Cèlia del Diego relleva Glòria Picazo

Cèlia del Diego és una de les curadores joves més actives. Entra en un centre que té una col·lecció atípica i és un dels més importants a l’hora d’impulsar l’art català contemporani. També ha canviat el director de les Arts Escèniques de Lleida: és Llorenç Corbella.

La Virreina, un centre disruptiu

Valentín Roma, del Macba a La Virreina

Quan semblava que es volia convertir La Virreina en un referent de la fotografia i els arxius, es va escollir el projecte de Valentín Roma, que n’amplia els camps i els fa més complexos. El paraigua ara serà el pensament crític i la investigació social. La prioritat, donar credibilitat al centre.

Valentín Roma, director de  La Virreina Centre  de la Imatge.

Polèmica a la Mies Van der Rohe

Anna Ramos arriba amb un any de retard

Després del cessament de Giovanna Carnevali i d’un any sense direcció, Anna Ramos era escollida gerent de la Fundació Mies dies abans del 30è aniversari de la rehabilitació del pavelló. L’elecció va causar malestar i crítiques per conflictes d’interessos.

Nova directora davant l’Any Palau

Maria Choya ascendeix dins de la Fundació

La responsable de la col·lecció d’art i de les exposicions de la Fundació Palau i Fabre ha succeït Pere Almeda pocs mesos abans d’encetar l’Any Palau 2017, amb motiu del centenari del naixement del poeta i crític. Serà un any carregat d’activitat.

LES INCÒGNITES DEL 2017

Primer concurs al CCCB

Vicenç Villatoro l'haurà dirigit tres anys

El 2014 l’articulista i escriptor Vicenç Villatoro va ser nomenat director del Centre de Cultura Contemporània. L’any següent va ser renovat per dos anys, amb el compromís de la Diputació de Barcelona amb l’Ajuntament que el novembre del 2017 se celebraria un concurs, que serà el primer de la institució.

Vicenç Villatoro

Un Museu Nacional en el punt de mira

En pla procés judicial, Pepe Serra acaba contracte

El 2011 el fins llavors director del Museu Picasso guanyava el concurs per dirigir el Museu Nacional. Pepe Serra va posar sobre la taula un projecte ambiciós, que la classe política i la situació econòmica no han secundat. És probable que demanin la seva continuïtat, en un moment tan delicat també pel cas Sixena.

El ‘nou’ Born per fi tindrà director

El centre ha viscut dues polèmiques i cap concurs

El canvi de govern municipal va provocar el relleu del primer director, Quim Torra, el setembre del 2015. Llavors el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, en va assumir les regnes i ha capejat dos temporals: el de la reorientació i el de la mostra d’estàtues franquistes. El 2017, per fi, arribarà el concurs.

Ricard Vinyes: “Voldríem suprimir la nefasta dinastia Borbó 
 Del nomenclàtor”

Reformular el DHUB

El Museu del Disseny i l'Etnològic, pendents

El tinent d’alcalde Jaume Collboni vol revisar la governança entre les entitats que s’aixopluguen al DHUB (Museu del Disseny, BCD, FAD i una biblioteca), cosa que podria suposar una nova direcció. També queda pendent el nou projecte conjunt del Museu Etnològic i el de les Cultures del Món.

Serà l’any d’El Canal de Salt?

Quatre anys amb la Factoria Coma Cros buida

El cas més flagrant de mala gestió institucional en el sector cultural. Un equipament de primer ordre que s’inaugura el 2012 i queda sense activitat els quatre anys següents i amb un concurs a director frustrat. El 2017 se n’ha d’adjudicar la gestió a una empresa.

El Trapezi després de la crisi

Jordi Gaspar ha superat quatre anys difícils

El Trapezi va sortir de l’UVI el 2014, un cop superats un traumàtic relleu en la direcció i una retallada de prop del 50%. Després de quatre anys amb Jordi Gaspar, aviat hauria de saber-se el resultat del concurs públic. També s’acaba el contracte de Marc Lloret al Mercat de Música Viva de Vic.

Aire al Museu de l’Empordà

Dos anys després d'una reorientació polèmica

Després d’anunciar un canvi de rumb i de governança, de cessar la directora dels últims 17 anys, Anna Capella, i anunciar que assumia la gestió del museu -tot això amb polèmica-, l’Ajuntament de Figueres convoca un concurs per a una plaça vacant durant dos anys.

La llarga incògnita del Teatre Romea

Focus ha alentit el relleu en un teatre emblemàtic

El 2010 va ser Julio Manrique, el 2013 Borja Sitjà i aquest gener del 2017 s’hauria de saber el nom del nou director del Romea, un any després de l’anunci de Sitjà que aniria a l’Arxipèlag de Perpinyà, tot i que ha deixat la programació de la temporada enllestida.

Borja Sitjà / PACO AMATE

Adéu històric a l’Arqueològic

El museu de Tarragona tancarà dos anys

Francesc Tarrats, el director històric del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona -ho era des del 1979-, s’ha jubilat. El substitueix de moment Xavier Llovera, però es convocarà un concurs públic. De tota manera, el museu té previst tancar dos anys per reformes.

stats