Música
Cultura 27/05/2016

RumbaFest, un festival itinerant per difondre la rumba

Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana impulsa un circuit de concerts i activitats que començarà a Igualada el 23 de juny

Acn
2 min
Sicus Carbonell (al mig) amb els Sabor de Gràcia

BarcelonaL’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana (APAC Rumba Catalana) posarà en marxa aquest estiu el festival itinerant RumbaFest. Igualada serà l’escenari, el 23 de juny, del debut d’una iniciativa dissenyada per "difondre la rumba i integrar-la a les programacions locals i festes majors de Catalunya", i que es concreta en una jornada de tallers, animació infantil i concerts nocturns, segons ha explicat aquest divendres Sicus Carbonell, l'ànima de Sabor de Gràcia i president de l'APAC Rumba Catalana.

El festival s’organitza, doncs, en diàleg amb els municipis "per poder muntar-hi un dia de rumba". Landy el Rumbero, Terratombats, 9Son i Sabor de Gràcia seran els protagonistes de la primera cita del RumbaFest, que ja té lligades visites a Sant Quirze del Vallès al setembre i a Mataró a l’octubre.

Més que un festival en sentit estricte, el RumbaFest és una proposta flexible i adaptable a les necessitats de cada municipi, amb una cartera de grups, activitats i tallers proposats per l’APAC Rumba Catalana. L’objectiu és promoure aquest gènere musical i "contrarestar la poca presència que té als grans festivals catalans, al circuit de sales i fins i tot a les festes majors dels pobles i ciutats". "Volem crear un circuit de la rumba catalana", han proclamat des de l’entitat. "Enlloc de queixar-nos perquè no hi som, hem decidit crear-ho nosaltres", ha dit Carbonell.

Des de l’entitat esperen que el RumbaFest marqui un abans i un després per a la rumba catalana, i de passada, que serveixi per "vertebrar" i donar solidesa a la candidatura perquè la rumba catalana sigui patrimoni de la Unesco. "No podem anar a Unesco a vendre una camisa, quan aquí no ens l’acabem de posar, o més ben dit, no ens l’acabem de creure", ha reclamat Carbonell.

RumbaFest neix amb vocació d’integrar-se en les diverses programacions municipals, siguin o no de festa major. "Posem totes les facilitats als municipis", ha remarcat el coordinador del festival, Oriol Puig, referint-se al "paquet complert" de músics, programació, disseny de cartells i promoció que ofereixen. Tot, "per aconseguir muntar un dia de rumba al seu poble", ha dit.

La cartera de grups amb què compten, per ara, està formada per 9Son, Sabor de Gràcia, Rumba Tres, Sherpah, Arrels de Gràcia, Landy el Rumbero, Muchacho y Los Sobrinos, Terratombats i Revolución. A cada cita del RumbaFest actuarà una selecció d’aquests grups, de la mateixa manera que els tallers de rumba catalana i les activitats infantils variaran en funció de les necessitats i petició de cada municipi. A Igualada, per exemple, hi actuaran Landy el Rumbero (animació infantil), i de nit, Terratombats, 9Son i Sabor de Gràcia.

stats