Cultura 23/04/2011

Sant Jordi va agafant el ritme

Barcelona es lleva mirant el cel en un Sant Jordi atípic per ser Setmana Santa i cap de setmana

Acn
2 min
Les primeres parades instal·lades / ACN

BarcelonaEl Sant Jordi 2011 ja està en marxa, tot i que ha començat amb un ritme ben diferent que d'altres anys. D'una banda, per la pluja que ha caigut a primera hora del matí a Barcelona i que ha ajornat la instal·lació de parades de llibres a les Rambles. De l'altra, pel fet que la diada sigui en dissabte i, a més, en plena Setmana Santa.

"Els matins de Sant Jordi vénen marcats per les escoles, i avui no hi ha classe", ha explicat a l'ACN Cati Estrany, que ven roses a la rambla de les Flors. La incertesa sobre com aniran les vendes enguany contrasta amb l'optimisme i l'esperit festiu de la jornada, que ja comença a inundar els principals vials de la capital catalana. Joan Amargós, de la llibreria Campus de Sants, no ha dubtat a dir que aquest Sant Jordi és "totalment anormal" i afegeix que la crisi també pot influir en els ingressos. "La gent comprarà llibres", ha assenyalat, "però ara es mira molt més el preu", ha matisat. També vaticina que a les Rambles hi haurà més turistes que mai. "Aquests no ens compraran", ha considerat; "si de cas, els interessen més llibres sobre Gaudí, guies o mapes, però avui no és un dia que les parades venguin això", ha indicat. "D'altra banda, els que normalment compren són fora de pont", ha raonat. Tanmateix, Amargós ha subratllat que, per sobre de tot, "el Sant Jordi és la festa més maca que hi ha a la Terra".

A Canaletes, la Isabel Jiménez i sis persones més munten a corre-cuita la parada de la seva editora i van posant com poden els llibres a lloc. "Anem de bòlid", ha reconegut. "Ha plogut aquest matí i hem hagut d'esperar, i ara anem molt justos de temps per tenir-ho tot enllestit". En un racó, piles i piles de plàstic per si arriba alguna pluja inoportuna. Per la seva banda, la Lídia, que ven llibres a l'altura del Palau Moja, ha estat més previsora. "Ja hem portat una carpa, i segur que la carpa espantarà la pluja", ha dit amb un gran carregament d'optimisme.

Més preocupada es mostra la Mari, una dona d'ètnia gitana que des de fa 24 anys ven roses al carrer Pelai, cantonada amb les rambles. D'entrada, ja ha començat la jornada més tard. "En un Sant Jordi normal, som aquí a les sis del matí i mira, són les nou i encara estem muntant", ha comentat. "Tampoc valia la pena venir abans, perquè no hi havia ningú", ha afegit. Ella es mostra pessimista per les vendes d'avui, fins al punt que porta enguany la meitat de roses. "He vingut amb 500, quan el normal és que en porti 1.000 o 1.200", ha indicat.

Caldrà esperar disset anys fins que es torni a produir un Sant Jordi tan atípic. La pròxima diada que caigui en Setmana Santa succeirà l'any 2028. Des que es va instaurar la festivitat, el 1926, Setmana Santa i Sant Jordi només han coincidit sis vegades.

stats