Literatura
Cultura 29/06/2016

El sector editorial espanyol ha crescut un 2,8% el 2015

El total de facturació ha estat de 2.257,07 milions d'euros. Han crescut notablement les vendes de llibre de text i de novel·les en format paper. Així i tot, des del 2008 les vendes totals han baixat un 30,8%

Europa Press
3 min
Els llibres són protagonistes de la vida dels barcelonins en diades com la de Sant Jordi, que es va impulsar des de la capital catalana el 1927.

MadridEl sector editorial a Espanya va facturar el 2015 un total de 2.257,07 milions d'euros, fet que suposa un increment del 2,8% respecte del 2014, tot i que encara segueix un 30,8% per sota de la facturació del 2008, que va ser de 3.185,50 milions d'euros.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'Anàlisi del Mercat Editorial a Espanya, que ha presentat aquest dimecres a Madrid la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya. El president de la Federació, Daniel Fernández, ha valorat aquesta "recuperació" com una "bona notícia", però que, d'altra banda s'hauria de "matisar". Segons ha explicat, aquest creixement se sustenta per l'augment de vendes del llibre de text i per la recuperació en la venda de novel·les en paper.

Creix la novel·la negra i l'eròtica

En aquest sentit, la novel·la ha experimentat un creixement del 8,8% en la seva facturació (de 366,96 milions d'euros el 2014 a 399,43 milions el 2015). Del total de facturació del sector, un 17,7% prové de la novel·la. Els gèneres que han experimentat un augment més alt han estat la novel·la negra (54,6%) i l'eròtica (125,3%), segons ha informat el director executiu de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, Antonio María Dávila.

Pel que fa als llibres de text, destaca l'increment de llibres de text no universitaris, amb una facturació de 838,78 milions d'euros, un 12% més que el 2014. També ha augmentat la facturació en els llibres de matèria científica o tècnica un 16,5%, amb 95,34 milions d'euros. Segons Fernández, l'augment de vendes dels llibres de text rau en l'entrada en vigor de la Lomce.

Descens de vendes en literatura infantil

D'altra banda, altres de les dades que destaquen del sector el 2015 és la disminució, "per primera vegada" segons Fernández, de les vendes de literatura infantil i juvenil, que ha experimentat un descens del 5,9%. Fernández ha qualificat la situació de "dramatisme", i reclama "posar el focus" en l'educació, ja que assegura que cada vegada hi ha "menys interès" pels llibres per part dels joves. Per aquest motiu, Fernández considera "fonamental" que hi hagi una "política a favor del llibre, que primer hauria de ser una política educativa".

Alhora, entre les raons que podrien explicar aquest descens, Daniel Fernández opina que podria ser degut a una "disminució demogràfica a Espanya" o al creixement del suport digital dels títols infantils. Fernández també creu que el nombre de nens lectors està disminuint, fet que segons la seva opinió sí que seria "la preocupació més gran", i que, al marge de la crisi, el llibre, tant a les famílies com a algunes escoles, "està perdent el paper central i de prestigi que havia tingut sempre".

Una altra de les dades negatives és el continu descens de la facturació de llibres de butxaca. Tal com ha explicat Antonio Maria Dávila, els llibres de butxaca són un dels sectors que "més ha baixat", amb una facturació que va arribar als 95,57 milions d'euros, un 9% menys que el 2014.

Literatura digital

En l'anàlisi presentat per la Federació de Gremis d'Editors també s'ha incidit en la literatura en format digital. Segons la vicepresidenta i presidenta de l'Associació d'Editors de Madrid, Rosalina Díaz, el món digital "ha seguit creixent, però ja de manera molt moderada", ja que l'increment ha estat només del 4,9% respecte del 2014, quan l'increment registrat el 2014 respecte del 2013 va ser del 37,3%. Així i tot, Díaz ha destacat que l'oferta legal de llibres digitals a Espanya és "molt àmplia", cosa que segons la seva opinió significa que el sector editorial "ha fet els deures".

En canvi, "en comerç exterior les notícies són millors", ha declarat Dávila, que assegura que les importacions han pujat de 210,90 milions d'euros a 227,98 milions.

L'any passat es van vendre 155,43 milions de llibres, un 1,2% més que el 2014 i es van editar 80.181 títols nous i reimpressions, un 2,1% més. També va incrementar un 5,9% el catàleg de títols en comercialització i el preu mitjà es va situar a 14,52 euros per exemplar, 0,23 euros més car que en l'exercici anterior.

stats