Cultura
Cultura 28/12/2012

El compositor català Josep Soler i Sardà, Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts

El consell de ministres també ha aprovat la distinció per a l'actriu Amparo Baró, el 'bailaor' Israel Galván, el cineasta Manuel Gutiérrez Aragón, el promotor Alfonso Aijón i el dibuixant 'Jan', entre altres

Efe
3 min

MADRIDL'actriu Amparo Baró, el cineasta Manuel Gutiérrez Aragón, el 'bailaor' Israel Galván, el promotor musical Alfonso Aijón, la coreògrafa Carmen Roche i el matrimoni Várez Fisa-Benegas, mecenes i col·leccionistes d'art, han estat guardonats amb les medalles d'Or al Mèrit en les Belles Arts. El consell de ministres, a proposta del ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha decidit avui la concessió d'aquesta alta distinció, que rebran també l'historiador de l'art Antonio Bonet Correa, l'artista i dissenyador gràfic José María Cruz Novillo i el compositor Josep Soler i Sardà. La llista de guardonats la completa el dibuixant de còmic i historietista Juan López Fernández 'Jan'.

La Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts distingeix persones i identitats que hagin destacat en el camp de la creació artística i cultural o hagin prestat "notoris serveis en el foment, el desenvolupament o la difusió de l'art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic".

- Amb la medalla a Josep Soler i Sardà, nascut a Vilafranca del Penedès el 1935, el govern ha volgut reconèixer "un dels autors vius més importants de la música contemporània" a Espanya, amb una producció que inclou 16 òperes, 7 simfonies, a més de nombrosos concerts, oratoris, 'lieder' o sonates.

- D'Alfonso Aijón, director d'Ibermúsica, el govern reconeix que porta més de 40 anys "portant el millor de la música clàssica a Espanya" i que ha "evolucionat amb els temps", a més d'haver sabut "preservar l'interès per la música clàssica al nostre país".

- Cultura destaca d'Amparo Baró la seva triple condició d'actriu de teatre, cinema i televisió, on en aquests últims anys ha triomfat amb el seu paper de Soledad Huete en la longeva sèrie 'Siete vidas'.

- Del 'bailaor' i coreògraf Israel Galván, que acaba de presentar al Teatro Real el seu últim espectacle, dedicat a l'extermini dels gitanos pel règim nazi, el govern ha recalcat la seva "trajectòria imparable" i que està en possessió dels més importants premis del ball flamenc.

- Carmen Roche ha estat guardonada per la seva extensa carrera com a ballarina, coreògrafa, directora i professora de ballet clàssic, per una tasca "tan extensa com rellevant" que l'ha fet posseïdora avui del títol de "personalitat de la dansa".

- Cineasta i escriptor, Manuel Gutiérrez Aragón, que ha estat president de la SGAE i és avui acadèmic de Belles Arts i president de la Federació Europea de Realitzadors Audiovisuals, té una prolífica carrera cinematogràfica, com a director i guionista, i una extensa filmografia, a la qual va posar fi el 2008 amb 'Todos estamos invitados', sobre el terrorisme d'ETA.

- Antonio Bonet Correa és, a més d'historiador de l'art, professor a la Complutense madrilenya, a l'Escola Superior d'Arquitectura de Madrid i president de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni històric espanyol. Ha publicat nombrosos estudis sobre art hispanoamericà, urbanisme i barroc espanyol.

- Cruz Novillo ha dissenyat al llarg d'una llarga i prolífica carrera nombrosos logotips, com el del puny i la rosa del PSOE, el de Correus, Endesa o Repsol, bitllets per al Banc d'Espanya o l'escut i la bandera de la Comunitat de Madrid. Com a artista plàstic s'ha centrat en el desenvolupament del concepte 'Diafragma'.

- José Luis i María Milagros, el matrimoni Várez Fisa-Benegas, ha reunit al llarg de dècades una important col·lecció d'art, amb peces de diferents tècniques, èpoques i estils, i han donat importants obres a museus com el Prado o l'Arqueològic Nacional.

stats