Música
Cultura 16/01/2020

Un Sónar amb Arca, The Chemical Brothers, The Blaze, Richie Hawtin i The Black Madonna

El festival torna a celebrar-se al juny als recintes firals de Montjuïc i Gran Via 2

Xavier Cervantes
3 min
Arca desafia tots els codis binaris al Sónar

BarcelonaHi ha alegria al Sónar, sobretot perquè el festival recupera les tradicionals dates al juny, la qual cosa converteix en anècdota l'edició de l'any passat, que va haver de celebrar-se al juliol perquè així ho va decidir la Fira de Barcelona. Finalment, el 27è Sónar es farà del 18 al 20 de juny als recintes firals de Montjuïc i Gran Via 2. Aquest retorn a la normalitat ve acompanyat d'un cartell que manté les coordenades artístiques habituals amb caps de cartell que formen part de la idiosincràsia del festival.

Per una banda, hi ha tòtems de l'electrònica de masses com The Chemical Brothers i artistes lligats al Sónar amb una mena de cordó umbilical artístic i personal com Richie Hawtin, Laurent Garnier, 2manydjs, James Murphy i The Black Madonna. També n'hi ha que trien el festival per desenvolupar projectes, com l'artista de Veneçuela Arca, que el 2019 va sorprendre amb un xou desafiant i llibertari al Sónar de Dia i que el 2020 fa el salt a la programació nocturna per estrenar disc, o com el duo francès The Blaze, que després de l'èxit mundial de Dancehall presentaran xou nou a Barcelona. I no hi falten d'altres que el festival ha aconseguit fidelitzar, com la nord-americana Princess Nokia, que repeteix al Sónar de Dia, i el raper britànic AJ Tracey, que va passar pel Sónar el 2017 quan començava a ser una referent del nou grime, i que tres anys després torna a la programació nocturna convertit en superestrella.

I, com és habitual, el festival segueix dedicant espai a les propostes més noves, les que any rere any van fent un recorregut progressiu per diferents escenaris i horaris del festival. En edicions anteriors van ser Bad Gyal, C.Tangana, Rosalía i Cecilio G, entre d'altres, i ara és el torn de Morad (el raper de l'Hospitalet de Llobregat), Kaydy Cain (ex Pxxr Gvng), el sorprenent projecte andalús Califato ¾ i Chenta Tsai-BaoBae, la nova aventura de Putochinomaricón. Tots alimentaran l'escenari XS, que igualment acollirà la psicodèlia d'Egosex i el pop inimitable del duo Hidrogenesse, que l'any passat va publicar un disc excepcional: Joterías bobas.

El festival, que encara no ha anunciat els continguts del Sónar+D, de moment ja ha avançat la programació musical, que a més dels noms ja mencionats inclou una àmplia nòmina de DJ i productors, amb forta presència de mans avesades en el house i el techno. En la programació nocturna hi destaquen, per exemple, Charlotte de Witte, Carl Cox, Helena Hauff, Âme, Joy Orbison i un Seth Troxler que hi presentarà Lost Souls Of Saturn, el projecte que comparteix amb l'enginyer de so Phil Moffa.

La nit també serà el territori de Despacio, la discoteca definitiva de James Murphy i 2manydjs que torna una vegada més al Sónar, sessions de house com les del suec Eric Prydz i xous tecnològics com el del britànic Max Cooper, que a priori pot ser una de les sensacions audiovisuals del festival. En aquest sentit, hi ha expectació davant altres propostes com la de Koreless amb el dissenyador visual i de llum Emmanuel Biard (que l'any passat va fer una classe magistral al Sónar+D), i el nou espectacle amb tecnologia 3D de Ryochi Kurokawa, Subassemblies.

En el capítol d'estrenes no hi falta el Niño de Elche, que farà servir el Sónar de Dia per desplegar un projecte sobre el cineasta experimental José Val del Omar. I també en la programació diürna hi haurà la presentació del nou treball de Maria Arnal i Marcel Bagés, que ha de donar continuïtat, segurament amb més electrònica, a tot l'art que el duo va condensar al disc 45 cerebros y 1 corazón (2017). Atenció, a més, a la nova col·laboració entre el pianista Carles Viarnès i l'artista visual Alba G. Corral, dos habituals del Festival Eufònic que passaran al Sónar amb un nou espectacle conjunt.

Ara com ara, el Sónar 2020, que té com a patrocinador principal Estrella Damm, ofereix un centenar de concerts i sessions de DJ. L'abonament per als tres dies costa 175 euros amb despeses de gestió incloses (185 a partir del 6 de febrer). El preu de l'entrada per al Sónar de Nit és de 125 euros.

stats