Teatre
Cultura 19/05/2015

El TNC es fixa en el teatre català dels primers anys del franquisme

Manuel de Pedrolo i Josep Maria Muñoz Pujol són els autors de dues obres englobades dins del cicle 'L'origen de l'oblit'

Agències
2 min
Marta Gil i Marc Chornet, directors respectivament de dues obres de Manuel de Pedrolo i Josep Maria Muñoz Pujol al TNC / PAU CORTINA (ACN)

BarcelonaEl Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acull dues obres dins el cicle 'L'origen de l'oblit', que recupera la dramatúrgia teatral catalana dels primers anys del franquisme. La Sala Tallers del teatre serà l'escenari de l'obra de Manuel de Pedrolo, 'La nostra mort de cada dia', adaptada per Marta Gil, i de 'No obstant això, hi va haver un moment en què tot va ser possible', un compendi de memòries i obres de Josep Maria Muñoz Pujol dirigit per Marc Chornet.

L'objectiu de la programació passa per "reconstruir el patrimoni teatral del país", ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la vicepresidenta primera de l'Ateneu Barcelonès, Patrícia Gabancho, institució que col·labora en el projecte. El director del TNC, Xavier Albertí, creu que tant Pedrolo com Muñoz Pujol són "dos testimonis dels seus temps per alimentar els nostres". L'obra de Pedrolo, que s'interpretarà del 28 al 31 de maig, aborda a través de la comèdia el compromís polític. 'La nostra mort de cada dia' presenta una família burgesa que rep la visita de la Mort, un jove atractiu que s'emportarà una de les filles sense saber que la més petita s'ha enamorat d'ell.

Marc Chornet recupera la figura de Muñoz Pujol amb 'No obstant això, hi va haver un moment en què tot va ser possible', un compendi de les seves vivències personals i altres extrets de tres de les seves obres teatrals, 'Kux, my lord!', 'Antígona' i 'Bacants', que es presentarà el 4 i 5 de juny. Chornet dirigeix l'obra, un "mosaic que fa justícia al moment que volia explicar", a través d'una lectura dramatitzada.

Després de 'Mots de ritual per a Electra', de Josep Palau i Fabre i dirigida per Jordi Coca, que va ser la primera entrega d'aquesta part de la programació dedicada als anys de 'L'origen de l'oblit', ara el TNC programa els noms de Manuel de Pedrolo i Josep Maria Muñoz Pujol. El cicle 'L'origen de l'oblit' també inclou tres xerrades a l'Ateneu Barcelonès sobre els primers anys del franquisme i una exposició al TNC en col·laboració amb l'Institut del Teatre.

stats