L'impacte del terrorisme, molt superior a l'Àfrica i el Pròxim Orient

França va empitjorar significativament el 2015 pels atemptats del novembre a París. A l'Iraq hi va haver 8.831 víctimes mortals

Els atemptats de les últimes setmanes a Alemanya i França han tornat a posar damunt la taula el debat sobre la gran atenció que es dedica a aquests fets quan passen a prop i la relativa indiferència que provoquen quan passen més lluny, malgrat que la quantitat d'atacs i de víctimes és molt més alta fora dels països occidentals.

Aquest dilluns al matí l'atenció estava centrada en un atemptat suïcida a Alemanya que va provocar la mort del seu autor i 12 ferits. A la mateixa hora passava més desapercebuda  l'explosió d'un cotxe bomba a Bagdad que va provocar 14 morts. Aquest dimarts, totes les mirades s'han centrat en una presa d'ostatges a França.

Fa poques setmanes l'Institut per a l'Economia i la Pau, amb seu a Sidney, publicava l'Índex Global de la Pau 2016, que constata que l'impacte del terrorisme va seguir sent molt superior  a l'Àfrica i al Pròxim Orient l'any 2015, malgrat que França va empitjorar de manera molt significativa respecte al 2014.

L' Iraq, amb una puntuació de cinc sobre cinc, va ser el país amb més impacte del terrorisme, seguit de Nigèria, l'Afganistan, el Pakistan i Síria, tots amb puntuacions superiors a quatre. França va quedar en la setzena posició, amb una puntuació de 3,262 sobre cinc. Un increment important respecte de l'any anterior, quan havia tingut un 2,41 sobre cinc.

Segons la base de dades global del terrorisme 2015, durant l'any passat a l'Iraq hi va haver 8.831 víctimes mortals; a l'Afganistan, 6.208; a Nigèria, 5.351, i a Síria, 3.916. A França n'hi va haver 161, de les quals una àmplia majoria, 126, van morir als atemptats del 13 de novembre a París.

Un informe anterior amb dades fins al 2014 reflecteix que el terrorisme s'ha disparat i s'ha escampat des de l'any 2000. Subratlla, però, que Occident concentra el 2,6% de les víctimes mortals del terrorisme durant aquests 15 anys. Si s'exclou l'atemptat contra les Torres Bessones, el 0,5%.