Joan Portals: “Hi ha pispes com en qualsevol capital, però Barcelona és segura”

comissari de Barcelona dels Mossos

El comissari Joan Portals va entrar a l’Escola de Policia el 1985, entre el 1998 i el 2005 va ser cap dels Mossos al Pirineu Occidental, i després va ser subcap de la regió policial metropolitana de Barcelona. Des del maig és el comissari responsable de la principal ciutat del país.

Quin és el principal repte dels Mossos d’Esquadra a la ciutat?

Els robatoris amb força als domicilis -una prioritat de tot el cos-, la prevenció del terrorisme i una problemàtica específica de la ciutat: els furts. Són el 65% de les denúncies a Barcelona.

Barcelona és segura, però ho pot ser més?

Sempre hi ha espai per millorar, però no és fàcil. Els furts són difícils de combatre, però hi posarem tots els recursos. En són una mostra els robatoris en domicilis: veníem d’unes xifres molt dolentes però canviant la metodologia de treball el 2015 la tendència ha començat a baixar.

Algunes guies continuen donant la imatge que la ciutat és poc segura per al turista.

També hi ha turistes que diuen que aquí veuen més policia que en altres capitals europees. Ens reunim periòdicament amb el gremi d’hotels i el de comerços, amb Barcelona Turisme... Hi ha pispes com en qualsevol altra capital europea, però Barcelona és una ciutat segura.

El robatori del camió de butà i la persecució en coordinació amb la Guàrdia Urbana van ser un exemple de col·laboració. Es pot millorar?

Sempre hi ha marge de millora, però la col·laboració ara és correcta i ideal.

De les 500 places de mossos que el Govern convocarà, quantes han de ser per a Barcelona?

Si pogués tenir els 500, els voldria, però sé que no pot ser i aquest és un exercici que ha de fer la comissaria general tècnica.

El Port Olímpic sovint encara és conflictiu. ¿És un problema policial o urbanístic?

És com el top manta, que tampoc és de solució exclusivament policial, aquí hi ha un tema urbanístic molt important. Hi continuem treballant amb la Guàrdia Urbana i la seguretat privada, però es va fer apartat, en un sot, és com un tub... Hi serem, farem tota la prevenció que calgui, però hi ha camí per millorar.

Més continguts de

El + vist

El + comentat