Expectació europea
Dossier 17/06/2012

Merkel vol que guanyin els partits prorescat

1 min

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va enviar ahir un missatge clar als votants grecs. La màxima dirigent del principal país pagador dels rescats europeus va manifestar la seva "esperança" que dels comicis en surti un govern que compleixi amb els compromisos d'estalvi i ajustament adquirits per Grècia amb la Unió Europea.

Merkel va posar de manifest així la seva preferència per les formacions que es mostren partidàries d'assumir les exigències d'austeritat europees, per sobre d'opcions que les rebutgen, com ara Syriza. Però la cancellera va anar més enllà i va enviar un missatge a tots els socis de l'euro dient que cal "acabar amb la tònica habitual que el que es promet s'incompleix". Segons va dir la líder alemanya en un congrés del seu partit, la CDU, a Hessen, per aquest camí "Europa no pot seguir funcionant de cap de les maneres".

La dirigent europea va reiterar el seu rebuig frontal a les mesures que busquen mutualitzar el deute, com els eurobons. Merkel va considerar "un error històric" que, a l'inici de l'euro, Grècia i Alemanya, amb dues situacions econòmiques molt diferents, paguessin gairebé els mateixos interessos i va afirmar que "ara que els mercats han corregit aquest error, no l'imposarem una altra vegada políticament". Fa només tres dies la cancellera ja va avisar que "la força d'Alemanya" per pagar les mesures que assegurin la continuïtat de la zona euro "no és il·limitada" i que alguns països "l'estan sobrevalorant".

stats