‘Ara és l’hora’ es compromet amb el nou 9-N i demana eleccions

Òmnium i l’ANC es conjuren per reconstruir la unitat d’acció política

“Si les institucions del país hi estan al costat, la gent ho vol de manera molt majoritària i, a més, i no és fàcil, hi ha consens polític, la fortalesa és molt gran i la voluntat es pot complir”. Així es referia ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, a la necessitat de recuperar el consens polític per fer avançar el procés sobiranista, després de la trencadissa de dilluns passat. Consens com el que han mantingut, fins ara, les dues principals entitats sobiranistes de la societat civil, Òmnium Cultural i l’ANC, que empenyen en el camí cap a l’emancipació nacional. I consens i unitat d’acció política com la que les dues entitats reclamaran que es reconstrueixi en l’acte d’avui, Fem un pas endavant, en què Ara és l’hora, la plataforma unitària de campanya per la independència, farà la seva oferta de desbloqueig.

Segons les fonts de les dues entitats consultades per l’ARA, si no hi ha canvis d’última hora, en l’acte d’aquest migdia a la plaça Catalunya de Barcelona les presidentes de l’ANC i Òmnium, Carme Forcadell i Muriel Casals, respectivament, defugiran la demanda explícita d’una llista conjunta sobiranista, com voldria Convergència, però que no veuen clara tots els actors implicats en el procés, començant per ERC, i que rebutgen la CUP i Iniciativa. Les fonts consultades descartaven ahir a la nit un cop de força d’ Ara és l’hora per concórrer a les eleccions al marge de partits.

A l’hora de tancar aquesta edició del diari, la junta directiva d’ Ara és l’hora continuava reunida tancant els serrells dels discursos de Forcadell i Casals, un autèntic joc d’equilibris per mantenir intacta una unitat sobiranista civil que la ruptura de la “porcellana fina” de la unitat política ha fet trontollar. Entre els serrells hi figurava el grau de concreció de la demanda de compromís dels partits amb una eventual declaració d’independència, que ERC voldria que fos explícita i immediata.

Sí que tenen intenció d’implicar-se amb el nou 9-N plantejat per Mas per substituir la consulta en els termes del decret del 27 de setembre, que manté suspesa el TC a instàncies del govern espanyol amb el suport tant del PP com també del PSOE. Això sí, instaran Artur Mas i les forces del bloc sobiranista a posar data per a les eleccions de tall referendari com més aviat millor, sense entrar en la concreció dels terminis òptims per a la convocatòria.

Més de 14.000 voluntaris inscrits

Més de 14.000 persones ja s’havien inscrit ahir a mitja tarda per fer de voluntaris en el procés de participació del 9-N. La xifra s’assolia 24 hores després que el Govern posés en marxa el formulari per inscriure-s’hi divendres al migdia. Només en les primeres cinc hores s’hi van apuntar 5.220 persones. La Generalitat calcula que per garantir el bon funcionament de la jornada participativa caldran més de 20.000 voluntaris, 3.000 dels quals funcionaris, per a les més de 600 meses que s’instal·laran arreu del país. El ritme d’inscripció permet pronosticar que avui mateix s’arribarà a aquesta xifra.

Més continguts de