Dossier 22/12/2012

Lluís Recoder vol tenir més pes polític per seguir al Govern

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha reclamat a Artur Mas més pes polític per seguir al Govern. El president definirà l'estructura del seu segon executiu durant el cap de setmana

Oriol March
2 min
Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat, felicita Artur Mas després de ser investit president de la Generalitat al Parlament.

BarcelonaLluís Recoder no té ni garantida, a hores d'ara, la presència al pròxim Govern. Segons fonts de CiU consultades per l'ARA, el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions s'ha posat en contacte amb Artur Mas per reclamar-li "més pes polític" en el pròxim executiu, l'organigrama del qual encara està confeccionant el president. Expliquen les mateixes fonts que Recoder, que no ha fet declaracions polítiques des de la davallada electoral dels nacionalistes, vincula la seva continuïtat a tenir més incidència en el segon govern de Mas.

Aquesta aposta per guanyar pes, però, li pot acabar costant el càrrec, segons admeten altres fonts nacionalistes, que no el situen en el pròxim gabinet. El conseller de Territori no forma part del nucli dur de Palau i, de fet, hi ha consellers que, sempre en privat, li critiquen els "moviments interns" per tenir més pes a l'executiu. Recoder forma part del sector més socialdemòcrata i moderat del partit, i no ha abraçat l'estat propi fins que Mas n'ha fet bandera.

Perfil polític

Un dels punts que juguen a favor de Recoder per seguir és el seu perfil polític. Mas vol un executiu d'experiència pública i el conseller de Territori compleix sobradament amb aquest precepte: diputat al Congrés durant una dècada al costat de Miquel Roca -a qui sempre se l'ha vinculat-, alcalde de Sant Cugat i dos anys al capdavant d'un departament que normalment és agraït però que en època de crisi es converteix en un reguitzell d'obres aturades per la poca inversió i conflictes amb l'Estat. L'afer Eurovegas li va servir per marcar perfil i va ser un dels encarregats de negociar amb Sheldon Adelson sobre la possibilitat d'instal·lar un macrocomplex d'hotels i casinos al Baix Llobregat.

Poc amic del pinyol de Mas

Malgrat tot, la seva relació amb el pinyol afí a Mas i amb alguns consellers veterans no és òptima, segons fonts consultades. L'any 2008, al congrés que CDC va celebrar després de la segona victòria amarga que va deixar els nacionalistes sense governar, va fer moviments per postular-se com a successor del líder de CiU si hi havia una tercera desfeta i per canviar el missatge polític de Mas i els seus afins.

Al pinyol no li va agradar aquest moviment -que va acabar amb Recoder presidint la Comissió de Política Municipal del partit-. En aquells moments, era el càrrec institucional més important de CiU en tant que alcalde de Sant Cugat.

El nom de Recoder no és l'únic que balla en el pròxim executiu. Podria substituir-lo Santi Vila, alcalde de Figueres, un dels que sona amb més insistència per ser al Govern. Segons fonts consultades, un dels principals canvis al Govern vindrà de la mà de l'entrada de Francesc Homs com a home fort des de la conselleria de Presidència, al mateix temps que Andreu Mas-Colell guanyarà pes al capdavant de l'àrea econòmica de l'executiu.

En tot cas, aquest cap de setmana seran habituals les escenes de dirigents de CiU amb el telèfon disposat a rebre una trucada de Mas per entrar al Govern. El president també es posarà en contacte els pròxims dies amb els que deixin d'ocupar seient al consell executiu.

stats