Dossier 03/06/2018

Sánchez enceta amb gestos la nova etapa a l’Estat

Promet el càrrec per primer cop en democràcia sense la Bíblia i el crucifix i ultima un govern paritari

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Pedro Sánchez prometent ahir el càrrec de president del govern espanyol a la Zarzuela només amb la Constitució.

Nou president a l’Estat, nou Govern a Catalunya i adeu al 155. Amb només mitja hora de diferència es va encetar ahir una nova etapa política tant a Madrid com a Barcelona. Poc després que Pedro Sáchez es convertís a les onze del matí en el primer president espanyol de la democràcia que prometia el càrrec sense la Bíblia i el crucifix, el Palau de la Generalitat tornava a obrir les seves portes de bat a bat, sonava El cant de la senyera, s’homenatjava els presos polítics i exiliats i es commemorava la fi de set mesos i cinc dies d’intervenció penjant una pancarta amb un gran llaç groc al balcó de la plaça Sant Jaume.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va trigar pocs minuts a reunir per primer cop el seu executiu, mentre que Sánchez se’n va anar directament de la Zarzuela a la Moncloa per prendre mides de cara al trasllat. Mariano Rajoy va marxar-ne divendres deixant un rastre de desenes de bosses d’escombraries a les portes de l’arxiu. El líder socialista ultima la configuració del nou govern acompanyat de la seva guàrdia pretoriana, els mateixos que el van acompanyar durant tota la travessia del desert fins a recuperar la secretaria general del PSOE. La intenció del nou cap de l’executiu és tenir tancat el seu gabinet a principis de setmana i que ja es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) dilluns o dimarts. Serà el primer que firmi Sánchez com a president espanyol.

El PSOE s’ha proposat que l’inici del nou mandat estigui plagat de gestos per convèncer els seus possibles socis, que ja han començat a posar preu al suport en la moció de censura. Al pas inèdit de prometre sense símbols religiosos davant del rei i Mariano Rajoy -possible des que Felip VI va instal·lar-se a la Zarzuela el 2014- el seguirà la presa de possessió d’un govern paritari. Sánchez comptarà amb una dona a la vicepresidència, i la que més sona és Carmen Calvo, l’exministra de Cultura de José Luis Rodríguez Zapatero del 2004 al 2007. Té a favor la seva veterania i provenir de la potent federació d’Andalusia, tot i tenir nul·les relacions amb Susana Díaz. Durant els últims mesos ha anat guanyant protagonisme en el dia a dia del PSOE, i Sánchez li va confiar la negociació del 155. Una intervenció autonòmica que ahir l’encara portaveu del Congrés, Margarita Robles -que es perfila com a ministra de Justícia-, tornava a defensar en una entrevista a la Cope.

Del que no hi ha dubte és que serà un govern de perfil polític monocolor: Robles també va descartar ahir que s’ofereixin seients a Podem. El secretari d’organització del partit lila, Pablo Echenique, va replicar-li que qui governa sol és més feble, però va aclarir que mantenen el ple suport a Sánchez. Iglesias ja posa deures al PSOE i demana ser el soci preferent a qui truquin després de brindar-los el màxim suport per arribar a la Moncloa. La tasca de pont entre partits serà clau en el pròxim executiu, i Sánchez estudia com repartir el seu equip de màxima confiança, Adriana Lastra i José Luis Ábalos. La número dos del PSOE té punts per entrar a l’executiu, mentre que el secretari d’organització es podria quedar a Ferraz per greixar la maquinària electoral del 2019.

Sigui com sigui, del que tampoc hi ha dubte és que hi haurà un ministre català. Ho donava ahir per fet la diputada al Congrés Meritxell Batet, número dos de Sánchez en les eleccions generals del 2015. El seu nom és el que més sona vistes les dificultats de deixar sense timó el PSC si es fitxés Miquel Iceta. A Interior o Defensa s’hi situaria Patxi López, que no va donar suport a Sánchez en les primàries socialistes.

L’agenda catalana i basca

A Sánchez ja se li acumulen els deures. Torra implorava ahir una reunió de tu a tu a Sánchez, i s’hi afegia el vicepresident, Pere Aragonès, en una entrevista a El Periódico : “Si vol resoldre el conflicte, que emeti senyals”. Mentrestant, el lehendakari Íñigo Urkullu confiava que aquesta nova etapa els permeti aprofundir l’autogovern i l’Estatut de Gernika. I en el flanc internacional, la cancellera Angela Merkel -que acaba de perdre un dels seus socis més fidels- l’instava a mantenir “l’estreta amistat” entre els dos països.

Tal com ja va fer en arribar per segon cop a la secretaria general del PSOE, el nou president espanyol compta només amb el seu equip de màxima confiança per llançar-se al repte titànic de governar amb només 84 escons. Un equip reduït que haurà de saber teixir complicitats. Els partits ja esperen més que els gestos amb què ha iniciat el seu mandat.

Les claus del nou govern socialista

Paritari

Pedro Sánchez seguirà el camí marcat per José Luis Rodríguez Zapatero el 2004 i nomenarà un govern paritari, amb el mateix nombre de dones que homes.

En solitari

El PSOE ha descartat l’entrada de Podem a l’executiu, malgrat la insistència de Pablo Iglesias. Els socialistes ja ho van deixar clar quan van registrar la moció.

Amb el nucli dur

Serà un govern, sobretot, polític. Sánchez s’envoltarà del seu nucli dur, que el va ajudar a guanyar les primàries el 2017, sumat a algun independent.

Presència catalana

El govern comptarà amb almenys un ministre català, igual que fins ara amb Dolors Montserrat. El nom que més sona és el de Meritxell Batet.

stats