Dossier 01/05/2013

Codis estrictes, però amb efectivitat limitada

2 min

Primark: "Prohibit el treball encadenat"

L'empresa tèxtil britànica Primark, amb producció a la fàbrica esfondrada de Bangla Desh, té un dels codis de conducta per als seus proveïdors més detallats de la indústria. Publicat en 27 idiomes a la seva web, el primer punt d'aquest codi és contundent i explícit: "Queda prohibit el treball forçat, encadenat o el treball involuntari a la presó". L'any 2008 la BBC va emetre un reportatge en què es veien nens d'11 anys confeccionant peces de roba de Primark, cosa que va desencadenar una crisi empresarial i protestes a les portes de les botigues d'aquesta cadena de roba low cost . El codi de conducta és una resposta a aquelles al·legacions i fila molt prim. Fomenta, per exemple, la creació de sindicats -o fins i tot associacions alternatives als països on està restringida-, i especifica que els treballadors han de tenir accés a un lavabo.

Mango hi nega cap relació

L'empresa catalana Mango, que s'ha vist implicada en l'incident de Bangla Desh perquè algunes associacions asseguren que s'hi produïa roba seva, nega que el taller Phantom fos un proveïdor seu. Segons un portaveu, a la fàbrica només s'hi havia de fer una comanda de prova -encara no s'havia fet- i si hagués anat bé s'hi hauria fet una auditoria social. L'empresa admet, però, que "hauria estat impossible constatar les insuficiències estructurals de l'edifici sinistrat, perquè Mango no podria haver detectat que els propietaris havien construït tres pisos més dels permesos".

Plans d'ajuda

Les empreses que han admès que treballaven amb la fàbrica -com C&A i El Corte Inglés- ja han anunciat que impulsaran plans per trobar solucions al desastre. L'empresa espanyola no va fer cap examen independent de les instal·lacions, sinó que va confiar en l'auditoria social que va fer la Business Social Compliance Initiative (BSCI). L'empresa presidida per Isidoro Álvarez va assegurar en un comunicat que "donarà suport" a la recerca de solucions. L'alemanya C&A, per la seva banda, va ser més concreta i va anunciar la creació d'un fons d'un milió de dòlars per a les víctimes.

Inditex, assenyalada

Tot i que no s'han trobat etiquetes d'Inditex a la fàbrica de Bangla Desh, la companyia s'ha vist involucrada en els últims anys en alguns casos similars. Aquest mateix mes de gener es van trobar etiquetes seves en una fàbrica de Bangla Desh que es va incendiar i que, segons la companyia, no estava autoritzada. Això va dur l'empresa a trencar relacions amb el proveïdor perquè "la subcontractació no autoritzada no està permesa". El 2011, segons la memòria de l'empresa, es van fer més de 2.300 auditories i es van trencar relacions amb 92 proveïdors que no complien el codi de conducta.

stats