CRISI SANITÀRIA, LES RESPONSABILITATS
Dossier 12/10/2014

Els experts de la UE qüestionen el Carlos III

Acaba la visita de tres dies amb la valoració inicial que el disseny no és l’adequat, tot i apreciar-hi millores

Mario Martín Matas
4 min
UN HOSPITAL QÜESTIONAT  
 El Carlos III manté 16 pacients sota observació, a més de la dona malalta.

BarcelonaEls tècnics del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) enviats per la UE van acabar ahir la seva visita de tres dies a l’Hospital Carlos III de Madrid, on es mantenen ingressats Teresa Romero, l’auxiliar d’infermeria infectada amb Ebola, i 15 persones més que segueixen en observació tot i no haver desenvolupat encara cap símptoma de la malaltia. Ahir a última hora fins i tot es va donar d’alta una infermera, després d’un segon test negatiu.

Segons va recollir Efe, les consideracions inicials dels experts, a l’espera que es redacti l’informe final, apunten que la infraestructura del centre “no està dissenyada per cobrir aquest tipus d’emergències”, tot i que s’estan desenvolupant actuacions que “tendeixen a millorar-la”. Els experts han estat des de dijous passat analitzant les instal·lacions de l’hospital i, pel que fa a un dels punts més polèmics, la suposada falta de material adequat per als metges i infermeres que treballen en contacte amb el virus, assenyalen que “la protecció dels professionals és l’adequada”. A més, l’actuació dels membres de la unitat de medicina tropical “és correcta i s’ajusta als protocols establerts”.

Possible accident

Les valoracions inicials de l’ECDC afegeixen que “en el millor dels nivells de protecció sempre pot produir-se un accident” i que “en aquest cas es pot parlar d’accident fortuït de molt baixa probabilitat fent les coses correctament”. Una de freda i una de calenta, en unes consideracions que, en tot cas, no formen part d’un informe oficial i, per tant, estan subjectes a modificacions. De fet, el ministeri de Sanitat va afanyar-se a la tarda a fer notar que l’informe definitiu s’emetrà “en els pròxims dies”.

El comitè especial per a la gestió de l’Ebola creat aquest divendres, i que ahir va celebrar la seva segona reunió sota la coordinació de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, es va limitar a constatar que havia rebut informació del desenvolupament de la visita dels experts, sense fer cap més valoració. L’ECDC es va crear el 2005 amb l’objectiu d’enfortir les defenses d’Europa contra les malalties infeccioses, i té la seu a Estocolm (Suècia).

Reunió de la UE

En una jornada en què es van descartar les recents sospites que s’havien activat a Santander, Macedònia i el Brasil, la UE va convocar per dijous vinent a Brussel·les una reunió extraordinària dels ministres europeus per resoldre una assignatura pendent: la coordinació del control als aeroports dels passatgers que arribin a Europa provinents dels països africans amb més presència d’Ebola: Libèria, Sierra Leone i la República de Guinea. Tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que trencar les comunicacions pot tenir un efecte perjudicial i agreujar la situació de l’epidèmia, algunes companyies han cancel·lat vols i en aeroports dels Estats Units i Anglaterra s’han augmentat els controls.

De la mencionada zona d’Àfrica a Madrid només arriben vols de Nigèria, i allà el brot d’Ebola ha sigut molt limitat i ja està quasi tancat -21 casos i vuit morts-, però les escales internacionals poden facilitar l’aparició d’algun cas. De fet, l’arribada als Estats Units d’un ciutadà liberià que va passar primer per Brussel·les i va desenvolupar els símptomes un cop va arribar a Dallas, demostra que la propagació del virus és possible, sense comptar la repatriació de ciutadans infectats o el retorn de cooperants occidentals que estan treballant sobre el terreny.

La reunió comunitària, convocada per la presidència italiana de torn i la mateixa Comissió Europea (CE), estarà precedida per una trobada del Comitè de Seguretat Sanitària, que s’ha avançat a dimarts, en què més enllà dels controls europeus es parlarà també de la situació a Espanya. Europa és partidària de coordinar la resposta i establir un acord de mínims entre els socis comunitaris.

Una expansió limitada

Malgrat la psicosi que s’ha desfermat en alguns indrets, els fets coneguts fins ara -fora de l’Àfrica occidental- demostren que el virus no s’expandeix amb facilitat si s’apliquen les mesures higièniques i de vigilància adequades. Va passar primer al Senegal, on va arribar un jove guineà que va conviure amb altres persones, però cap d’elles ha desenvolupat els símptomes, i ha passat també fins ara als Estats Units, ja que ja han transcorregut més dels onze dies de mitjana que el virus triga a mostrar els símptomes i cap dels familiars que va estar en contacte amb el cas confirmat tampoc ha desenvolupat la malaltia.

Seguint aquest patró epidemiològic, i en cas que estiguessin infectats, el marit de Teresa Romero -contagiada després d’atendre el religiós Manuel García Viejo- i les altres catorze persones que segueixen ingressades a l’Hospital Carlos III haurien de presentar mostres evidents d’estar malalts durant la setmana vinent, tot i que el període d’incubació es pot prolongar durant tres setmanes i, per tant, la crisi encara durarà uns dies.

Mentrestant, a Madrid van celebrar-se ahir dues concentracions en solidaritat amb Romero i per carregar contra la gestió de la crisi sanitària que ha fet el govern espanyol, unes crítiques a les quals van sumar-se els partits de l’oposició.

stats