Dossier 06/06/2013

El Govern, abocat a demanar més diners del rescat

Joan Faus
2 min

Madrid.Els 9.073 milions d'euros que la Generalitat va sol·licitar a finals de gener al fons de liquiditat autonòmic (FLA) -el mecanisme de rescat ideat per l'Estat per auxiliar les comunitats autònomes- es quedaran curts. Aquella xifra incloïa 1.388 milions per poder finançar l'objectiu de dèficit per a aquest any, que llavors era del 0,7% del PIB, mentre que la resta dels diners eren per pagar venciments de deute. Ara, un cop el Govern conegui -a finals de juny o començaments de juliol- la nova meta individualitzada de dèficit que tindrà per al 2013, podrà demanar més diners al mecanisme de rescat, segons van explicar ahir a l'ARA fonts d'Hisenda.

Així, per exemple, si Catalunya tingués un límit de saldo negatiu que dupliqués el previst al gener, de l'1,4%, hauria de finançar 1.388 milions addicionals. Amb l'accés als mercats completament tancat (sembla difícil que en poques setmanes es redueixin els interessos que demanen els prestadors privats), a la Generalitat no li quedaria cap altra opció que acudir al FLA. Des de la conselleria d'Economia asseguren que "en principi" el "més lògic" seria demanar més ajuda al fons estatal -perquè els préstecs són més econòmics-, però eviten fer-ne una confirmació definitiva.

No obstant, des d'Hisenda es dóna pràcticament per fet que Catalunya demanarà més diners, així com altres autonomies, i que caldrà ampliar la dotació del FLA, que és de 23.000 milions i que es finança a través del Tresor. Un total de sis comunitats, entre les quals el País Valencià i les Balears, ja han sol·licitat auxili per més de 16.000 milions.

Prioritat al pagament social

Els diners per pagar venciments de deute els transfereix directament l'Estat als creditors, mentre que la partida per al dèficit es divideix entre onze mesos. Des del febrer, la Generalitat ha rebut 126 milions (102 sense interessos) per pagar les factures pendents i amb l'obligació de donar prioritat a les d'afers socials, com sanitat.

stats