PAÍS VALENCIÀ DESASTRE AMBIENTAL
Dossier 02/07/2012

Un incendi carregat de polèmica

Els incendis han revifat les crítiques a la gestió del govern valencià, al qual s'acusa de no destinar prou recursos a la prevenció d'incendis. Els veïns denuncien que durant l'hivern no s'ha netejat el bosc.

L. Bonilla / T. Gutiérrez
5 min
LA DEVASTACIÓ 
 Un brigadista forestal observa des del terme de Cortes de Pallars la zona arrasada per l'incendi que va començar divendres.

BARCELONALes xarxes socials reproduïen ahir la indignació que sobre el terreny manifestaven els veïns i els alcaldes dels municipis afectats pels incendis del País Valencià. Veus crítiques denuncien la mala gestió del pressupost que ha fet en els últims anys la Generalitat Valenciana, tant amb el govern actual com amb l'anterior del PP. Des de retallades en el pressupost dedicat a bombers i brigades forestals fins a la falta de neteja dels boscos, passant pels pocs recursos que, segons els alcaldes de la zona devastada per les flames, s'han destinat a extingir el que és el pitjor desastre natural dels últims vint anys.

Retallada del 14%

El pressupost dels bombers es redueix en 15 milions d'euros

El pressupost dels bombers valencians ha baixat enguany un 14% respecte a l'any passat. S'ha reduït en més de 15 milions d'euros respecte al 2011, i ha passat de més de 110 milions a prop de 95, cosa que suposa una reducció del 13,6%. El conseller de Governació de la Generalitat Valenciana, Serafín Castellano, ja va vaticinar fa uns mesos un "estiu complicat". Però els mitjans no es van incrementar. Al contrari.

Un miler menys d'efectius

S'ha retallat el nombre de bombers i brigades forestals

Tot i que Serafín Castellano també va dir que s'estaven reforçant els treballs de prevenció dels incendis, el cert és que aquest any s'ha reduït el nombre d'efectius que hi treballen i han passat de 12.000 a 11.000 persones. També s'ha reduït el nombre de mitjans aeris, que ha passat de 23 a 22, mentre que els vehicles terrestres continuen sent un miler. No obstant, davant la magnitud d'aquest incendi, Catalunya, Múrcia i Castella-la Manxa hi han enviat efectius de suport.

Falta de neteja forestal

Els boscos valencians estan plens de rostolls i són un "polvorí"

Jesús Ruiz, l'alcalde d'Andilla, un dels municipis on es va iniciar un dels incendis, ha denunciat que aquest hivern no s'han netejat els boscos. "Els incendis s'aturen a l'hivern", va dir. L'alcalde va explicar que els boscos del País Valencià "són vells, no s'exploten i no es cuiden".

No hi ha activitat agrícola ni ramadera "i estan bruts i plens de rostolls", cosa que, unida a la sequera dels últims mesos i a les altes temperatures, fa que sigui "més probable" que es declarin incendis, va afegir. Els veïns d'Andilla reconeixien que caldria netejar els boscos per "evitar arribar a aquests extrems", deia Victòria Porta. Les brigades forestals també qualifiquen l'estat del bosc de "polvorí", ja que no s'han retirat els troncs caiguts.

Les crítiques també han sortit dels mateixos bombers que treballen en les tasques d'extinció. "Tot el que es gastaran en aquest incendi costarà més que si haguessin estat deu o quinze anys fent tallafocs", deia als micròfons de Canal 9 el bomber Juan José Lázaro, que confirmava que els boscos valencians estan "abandonats". En el marc de la seva política de prevenció d'incendis, la Generalitat Valenciana prohibeix fer foc entre l'1 de juny i el 30 de setembre.

Crítiques dels alcaldes

Denuncien que falten mitjans i efectius per extingir el foc

Els alcaldes de municipis com Real i Catadau, afectats per les flames, asseguren que falten mitjans terrestres i aeris per extingir el foc."Estem sense assistència i el vent està afavorint el foc", deia Alejandro Blasco, alcalde de Real.

"Mitjans n'hi ha hagut molts, però suficients?", es preguntava Jesús Ruiz, alcalde d'Andilla. "Si n'hi hagués hagut quatre vegades més, la situació hauria estat diferent", va dir. Els alcaldes qualificaven ahir de "drama" els danys causats pel foc. "La falta de mitjans aeris és indignant, aquí només hem vist un helicòpter sobrevolant la zona", va denunciar l'alcalde de Catadau, Pedro Juan Bisbal.

Diners per al Papa

En la visita del Papa s'hi va invertir part del pressupost dels bombers

El diari Levante va revelar que l'aportació extra de dos milions a la fundació creada per organitzar la visita del Papa a València, el juliol del 2006, es va nodrir en part dels fons del programa Emergències, Protecció Civil i Extinció d'Incendis, del qual es financen les aportacions als bombers. Ho va denunciar a les Corts Valencianes el grup de Compromís, que va censurar que no hi hagués diners per als bombers, i fins i tot es retallessin, però sí que n'hi hagués per a la fundació V Trobada Mundial de les Famílies, a la qual ja s'havien injectat dos milions d'euros.

Canvi legislatiu

Excepcions a la prohibició de canvi d'ús forestal durant 30 anys

El consell valencià va modificar la llei forestal del 1993 per eliminar la prohibició de reclassificar sòl en les muntanyes cremades, mitjançant la declaració de "situacions d'interès general". Concretament diu que, "amb caràcter singular i mitjançant la seva declaració com d'interès general", el consell podrà excepcionar "la prohibició de canvi d'ús forestal almenys durant 30 anys". Compromís va denunciar que és un greu precedent en la desprotecció dels terrenys forestals valencians, que "ja pateixen una greu pressió a causa de plans urbanístics realitzats, així com els que estan pendents d'executar-se". Aquest conflicte jurídic s'ha convertit en el primer amb el govern de Rajoy, ja que xoca amb una llei estatal.

Les xarxes socials bullen

El hashtag #paísenflames denuncia la mala gestió

Twitter es va convertir ahir en un altaveu de les crítiques contra el govern valencià actual i l'anterior. Els hashtags #paísenflames, #paíscremat i #retalladesgva denunciaven la mala gestió del pressupost que ha fet en els últims anys la Generalitat Valenciana, que, segons aquests tuitaires, ha preferit potenciar grans infraestructures esportives mentre ha anat retallant el pressupost per als bombers. Segons alguns tuitaires, l'anterior govern presidit per Francisco Camps va preferir construir un circuit de Fórmula 1, el pont de Santiago Calatrava i destinar milers d'euros a la visita del Papa a València. "Quants bombers, cotxes de bombers o programes de prevenció d'incendis es podrien pagar amb el que val un circuit urbà de Fórmula 1", deia un tuitaire.

Hermetisme en les dades

El govern es nega a facilitar el nombre d'hectàrees cremades

El nombre d'hectàrees cremades no ha estat confirmat oficialment pel govern valencià, que ha estat criticat per l'hermetisme en la gestió d'aquest incendi. Algunes veus apunten que el govern d'Alberto Fabra vol minimitzar l'impacte del foc.

Rajoy, amb 'la roja'

Obama viatja a l'incendi de Colorado, i Rajoy, a veure 'la roja'

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet aquest diumenge una visita a Colorado Springs (Colorado), on ha constatat els danys causats per un incendi, el pitjor en la història de l'estat, que ha destruït centenars d'habitatges i ha obligat a evacuar fins a 35.000 persones.

La visita d'Obama es produeix el mateix dia en què el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, viatjava a Kíev a veure jugar la selecció espanyola contra Itàlia, mentre al País Valencià les flames han arrasat unes 50.000 hectàrees i continuen avançant.

Els ciutadans van utilitzar Twitter per criticar l'opció de Rajoy: "Si abans va ser un no-rescat, ara és un no-incendi". "35.000 hectàrees cremades a Colorado i Obama va anar a la zona. 50.000 hectàrees al País Valencià i Rajoy se'n va al futbol", deien els tuitaires.

stats