Dossier 11/07/2014

L’ANC interpel·la els líders mundials per encarar el 9-N

Estiu saturat d’accions que busquen mostrar determinació amb la consulta

Marc Colomer
4 min

BarcelonaTot just ahir feia quatre anys més d’un milió de persones responien a la convocatòria d’Òmnium i desbordaven el passeig de Gràcia de Barcelona i els carrers del voltant per mostrar el rebuig social i polític a la sentència del Tribunal Constitucional que desvirtuava i convertia en vell l’Estatut. Però el que havia de ser una mobilització que, sota el lema Som una nació. Nosaltres decidim, pretenia defensar l’Estatut referendat i escapçat després pel TC, es convertia de manera espontània en la manifestació més massiva d’afirmació sobiranista. Els analistes van situar en aquella gran manifestació el punt d’inflexió d’una actitud històricament reactiva del catalanisme polític a una afirmació de la voluntat de ser. Dos anys després, i fracassat l’intent de negociar un pacte fiscal, una tot just creada Assemblea Nacional Catalana prenia el testimoni de l’ara ja històric 10-J i enterrava la mentalitat reactiva per agafar la iniciativa i posar al bell mig de l’agenda política l’estat propi per a Catalunya.

Després de quatre anys, de dos terratrèmols electorals i de dues mobilitzacions massives, l’Assemblea Nacional Catalana s’ha convertit en la principal eina de canalització social i en ariet de l’anhel sobiranista. Si el “Volem votar” de la Via Catalana esdevenia un clam que es traduïa tres mesos després en l’acord dels partits del catalanisme sobiranista per la data i la pregunta de la consulta, l’ANC vol fer de la pròxima Diada Nacional una jornada de determinació. Ja no es tracta de dir “Volem votar”, sinó que la mobilització es dirigirà aquest cop a mostrar plena decisió sobre l’exercici del dret a decidir: “El 9-N els catalans votarem”.

Aquest serà el missatge que l’Assemblea busca propagar a escala internacional, segons va explicar ahir la dirigent de l’ANC Núria Vinyals en roda de premsa acompanyada pel també dirigent Ignasi Termes i la presidenta de l’entitat, Carme Forcadell. Però el lema concret de la gran mobilització d’aquest Onze de Setembre -la configuració d’una gran V humana a la confluència de dues de les principals artèries de Barcelona, la Gran Via i la Diagonal- no el donaran a conèixer fins a la setmana que ve en una compareixença conjunta amb Òmnium Cultural, l’altra entitat amb la qual l’ANC prepara una campanya a favor del sí-sí en la consulta del 9-N. “«Votarem» seria un bon lema”, admetia ahir Forcadell, que destacava que, a diferència de les convocatòries passades, la data important d’enguany “no és l’Onze de Setembre, sinó el 9 de novembre”. Entre altres coses, afegia Termes, perquè la independència “és una oportunitat única per construir un país més just i pròsper”.

Barack Obama, el primer

L’ANC engega motors aquest dissabte a Badalona amb la mirada posada en la Diada i el 9-N. Desplegarà un mural de 15 metres per 30 amb la imatge de Barack Obama i el missatge: “Mr. President, catalans vote freedom #9N2014”. I un segon mural gegant amb una urna i el missatge “It’s time #SíSí”. L’apel·lació a Obama serà la primera de les crides de l’organització independentista per captar l’atenció dels principals líders internacionals de països democràtics, especialment de l’entorn europeu, que seran “clau” en un procés de reconeixement internacional d’un eventual estat català. A més d’Obama, durant vuit caps de setmana més, en diferents punts del territori català es desplegaran lones iguals per cridar l’atenció del futur president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i del president del Parlament Europeu, Martin Schulz; de la cancellera alemanya, Angela Merkel; del president de la República Francesa, François Hollande; del premier britànic, David Cameron; del primer ministre italià, Matteo Renzi; del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff; del papa Francesc, i del primer ministre de Suècia, Fredik Reinfeldt. Cadascun dels murals estarà escrit en la llengua del destinatari. ¿I el mural amb interpel·lació a Rajoy? “Coneix de sobres els nostres objectius. No cal adreçar-li cap mural”, argumentava Forcadell.

¿Però com pensen garantir que el missatge arribarà a lloc? El secretariat nacional de l’ANC confia en la feina que puguin fer les assemblees a l’exterior per buscar el ressò que se’n puguin fer els mitjans locals. Però al marge dels murals, l’ANC preveu centenars d’assajos locals i internacionals de la gran V de la Diada Nacional, en la línia del que va passar l’any passat amb la Via Catalana.

Motors en marxa a 63 dies de la Diada Nacional del Tricentenari i a tot just 122 dies del 9-N. Comença l’esprint definitiu.

Societat Civil Catalana, dilluns a la Moncloa

L’entitat unionista Societat Civil Catalana es reunirà dilluns que ve a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. L’objectiu: donar a conèixer el seu projecte per frenar el procés sobiranista a Catalunya. De fet, l’entitat que presideix l’expopular Josep Ramon Bosch ja es va reunir a finals de juny amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per demanar-li que rectifiqués el rumb i que no convoqués la consulta. Amb tot, en van sortir decepcionats, en constatar que Mas té “les idees clares” sobre el procés.

stats