11/05/2013

Un president tranquil, com si anés a la seva

2 min

BarcelonaAutoritats i empresaris del Saló de l'Automòbil esperen l'arribada de Mariano Rajoy. Artur Mas s'acosta voluntàriament al núvol de càmeres i periodistes. Ho fa amb parsimònia, com si medités què dirà; esternuda i demana perdó. Mas fa cinc cèntims de la reunió que ha mantingut amb el president espanyol. Se'l veu tranquil. En canvi, a Rajoy el noto tens. No gosa comparèixer davant els mitjans. Els agents de seguretat de la Moncloa insisteixen una vegada i una altra als periodistes que durant la inauguració no es poden gravar talls de veu. Rajoy arriba tard, acompanyat d'Alícia Sánchez-Camacho. Somriu forçat; i quan somriu per a les fotos sembla que li vagi la vida. De seguida que cessen els flaixos, torna a fer cara de pomes agres.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La llista de merders del president de la Generalitat és equiparable a la de Rajoy, però, per la raó que sigui, a Mas el veig més tranquil, com si anés a la seva. A l'estand de la marca Volkswagen, mentre els executius de l'empresa alliçonen Rajoy i el ministre Soria sobre les virtuts del nou Polo, Mas se separa d'ells i obre el maleter del vehicle. Quan veu que la comitiva es mou cap a ell, tanca el maleter i es posa a parlar amb un membre del seguici. A Renault es repeteix l'escena: Rajoy i Soria fan el seu recorregut i Mas, acompanyat de l'alcalde Xavier Trias, en fa un de diferent. Sánchez-Camacho aprofita que Soria està sol davant les càmeres per abraçar-lo per l'esquena i deixar que la retratin amb ell intercanviant moixaines. A Nissan, en canvi, es distancia dels focus: mentre Rajoy i companyia inspeccionen un turisme, Sánchez-Camacho es recolza en una furgoneta i s'emporta María de los Llanos de Luna per compartir confidències.

A l'entrada de la fira hi ha turistes que no saben com arribar a les fonts de Montjuïc, un parell de rodamons que beuen cerveses i una cinquantena de manifestants de la PAH. S'ha organitzat la inauguració de tal manera que hi ha un moment en què Rajoy, Mas i la resta de VIPs han de passar a vint metres de la protesta. Per evitar que les càmeres enregistrin el moment -l'escridassada està garantida-, els agents de seguretat del govern espanyol controlen que cap periodista hi sigui present i ens insten a seguir l'itinerari. Ens fan esperar davant l'estand de Volkswagen. Quan les autoritats apareixen, una empleada alemanya em pregunta qui és Rajoy i quins dels presents són els corruptes.

L'últim punt de la visita és a Seat, la marca local. Rajoy puja al nou León i diu adéu amb la mà, com si anés a arrencar, obsequiant-nos amb el seu somriure forçat. Davant del pavelló Seat, Mas s'acomiada de Rajoy. Després marxa Soria. Després ho fa Jorge Fernández Díaz, que xerrava en un apart amb Sánchez-Camacho. El cotxe oficial de Sánchez-Camacho és l'únic que té un ambientador penjat del retrovisor. Finalment arrenca el comboi de Mas. Cap d'ells utilitza un Seat.

stats