25-N EL PROGRAMA DELS SOCIALISTES
Dossier 29/10/2012

El PSC es compromet a defensar el dret a decidir

El PSC defensa el dret a decidir en el programa electoral. Els socialistes reclamen una reforma constitucional per poder celebrar un referèndum, una aposta que li pot portar més friccions amb el PSOE.

Sara González
4 min
UN GIR A L'ESQUERRA  Àngel Ros, Núria Parlon, Pere Navarro i Maurici Lucena ahir durant el consell nacional en què es va aprovar el programa electoral del PSC.

BARCELONA."Ens comprometem a promoure les reformes necessàries perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum acordat en el marc de la legalitat". Aquesta aposta inclosa en el programa que el PSC va aprovar ahir demostra que els socialistes catalans han fet en l'últim mes el viratge més ràpid de la seva història. En gran mesura, forçat per la pressió ciutadana, però sobretot per l'avançament d'uns comicis que els ha enxampat amb un projecte poc definit i sense musculatura social i un líder encara en construcció. Després de la Diada va quedar clar que les coordenades del catalanisme s'havien desplaçat clarament cap al sobiranisme i, en aquest context, el PSC s'ha vist obligat a fer un esprint per no quedar fora de joc.

Un cop assumit que cal celebrar un referèndum, tal com l'exconseller Antoni Castells reclamava ahir en un article a l'ARA, caldrà veure com encaixa el PSOE que Pere Navarro, a més de demanar una reforma de la Constitució en un sentit federal, obri la porta de bat a bat al dret a l'autodeterminació. Això sí, el PSC, conscient que també haurà de lliurar una batalla en l'eix de les esquerres, va lligar "la construcció nacional" al "progrés social". De fet, en el seu programa es reivindica com l'únic dic de contenció de les retallades i el "desmantellament de l'estat del benestar", que considera que estan perpetrant CiU i PP.

Reforma de la Constitució

Un estat federal que empari la celebració d'un referèndum

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ja va deixar ben clar davant el consell nacional que "la prioritat de la pròxima etapa política" serà la reforma de la Constitució per impulsar una Espanya federal. "Una prioritat que té tot el sentit des de la defensa del principi democràtic del dret a decidir i del principi de legalitat", matisa el programa.

Així doncs, la reforma constitucional hauria de permetre la celebració d'un referèndum dins la "legalitat". L'impulsor del manifest sobiranista del PSC, Àngel Ros, es mostra satisfet perquè interpreta que queda avalada també la celebració d'una consulta dins la legalitat catalana en cas que Madrid veti el referèndum. De fet, el programa promet impulsar la llei de consultes no referendàries, la mateixa via que proposa Mas si Mariano Rajoy es nega a pactar.

En tot cas, els socialistes seguiran alineant-se amb el no a la independència i lideraran la tercera via alternativa al "centralisme del PP i la profecia temerària de Mas". "A curt termini ningú pot assegurar que una Catalunya independent seria més rica o més pròspera", va assegurar ahir Navarro. Un estat federal -com Alemanya, el Canadà i els Estats Units- hauria de reconèixer, segons el PSC, la singularitat de Catalunya com a nació, fixar unes regles clares en què les competències compartides serien "les menys possibles" en pro de més autogovern i millorar la representació institucional a través de la reforma del Senat com a autèntica cambra territorial.

Pel que fa al finançament, l'estat federal hauria de garantir un "tractament econòmic just per a Catalunya" amb una agència tributària compartida amb el govern espanyol. La millora del finançament proposat implica no oblidar el principi de solidaritat però tampoc el d'ordinalitat. "Si Catalunya és el tercer territori en aportacions a l'estat federat, cal que també sigui el tercer en recepció de recursos per habitant", defensa el PSC.

Reforma fiscal

Una nova tributació més justa en què les rendes més altes paguin més

"Que no ens enganyin més. Hi ha una alternativa social a aquesta crisi", va alertar Navarro. El candidat socialista va prometre que si guanya les eleccions no retallarà en educació, sanitat ni dependència, i que això es compensarà amb una fiscalitat més justa. "Que no paguin només les classes mitjanes i els treballadors", va proclamar en un intent de protagonitzar un gir cap a l'esquerra que eviti la fuga de vots cap a partits com ICV i ERC.

Aquest objectiu pivotarà en una nova tributació per a les grans fortunes que inclou recuperar l'impost de successions que CiU va derogar, rebaixar el mínim exempt de l'impost de patrimoni i incrementar l'IRPF per a les rendes anuals de més d'un milió d'euros fins al 60%.

Reactivació econòmica

Reducció del dèficit sense oblidar les polítiques de creixement

El programa del PSC aposta per forjar un gran pacte contra la crisi a Catalunya. Per evitar la destrucció de llocs de treball proposa crear una "unitat d'acció ràpida en processos de reestructuració" d'empreses per presentar alternatives als ERO. També es compromet a proporcionar uns serveis d'ocupació "forts, de qualitat i gratuïts" que garanteixin un "assessorament i acompanyament personal" dels aturats, així com un pla de xoc contra l'atur juvenil. Polítiques per reforçar l'emprenedoria, la creativitat i les pimes són un altre dels puntals pel PSC. De fet, el programa posa sobre la taula incentius fiscals per a les noves empreses.

Per als socialistes també és clau procurar que les retallades no afectin l'àmbit de la recerca i tornar a engegar les inversions en l'àmbit de les infraestructures. En l'àmbit turístic, asseguren que aprovaran una moratòria de la implantació de la taxa turística que entrarà en vigor al novembre i que tal com està formulada ara la consideren "indiscriminada" i un "llast per a la competitivitat" del sector.

Cohesió social

Evitar el desmantellament de l'estat del benestar

"Vam ser els socialistes els que vam convertir l'educació i la sanitat en drets fonamentals per a tothom", va reivindicar ahir Navarro. El PSC es compromet "a recuperar el servei de salut públic" i a eliminar l'euro per recepta que CiU ha implantat. L'increment i la millora de les polítiques de protecció a les famílies i d'atenció a la gent gran i la infància serà també un dels leitmotivs de la campanya del PSC. "Per culpa de les polítiques de Mas, un nen català no té les mateixes oportunitats que un altre depenent de la família on neixi", va lamentar Navarro, que intentarà que l'auge sobiranista no eclipsi durant la campanya les retallades de CiU.

stats