ELECCIONS, ELS ESTATS UNITS DECIDEIXEN
Dossier 06/11/2012

Puerto Rico vota si vol convertir-se en l'estat 51

Per quarta vegada en els últims 50 anys, Puerto Rico vota avui si vol canviar la seva relació amb els EUA. Hi ha quatre opcions: mantenir l'statu quo, més sobirania, passar a ser un estat més o bé la independència.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
LLUITANT PER L'IMMOBILISME  Una partidària de l'statu quo durant un míting del Partit Democràtic Popular a la capital de Puerto Rico, San Juan, diumenge.

BARCELONA.Cap país del món manté amb l'antiga metròpoli una relació similar a la de Puerto Rico. Els quatre milions d'habitants d'aquesta illa caribenya tenen la ciutadania nord-americana, però paradoxalment no poden votar per elegir el president dels Estats Units ni tenen representació amb vot al Congrés. Avui, però, també estan cridats a les urnes per escollir un nou governador i alhora abordar un assumpte que desperta passions al país: si Puerto Rico ha de continuar sent un estat lliure associat, un territori autònom que depèn de Washington.

La consulta, que se celebra coincidint amb les eleccions nord-americanes, no té caràcter vinculant, sinó que pretén ser una enquesta per saber l'opinió pública. Hi ha quatre preguntes escollides. Abans que res els ciutadans han de decidir si volen continuar amb l'estatus polític actual. Si escullen el no, se'ls obre un ventall de tres opcions: apostar per convertir-se en un estat més dels EUA, demanar al Congrés nord-americà més sobirania o, finalment, escollir la independència.

No és la primera vegada que el govern porto-riqueny pregunta als ciutadans si volen canviar la relació amb Washington. Des del 1967 s'han celebrat quatre referèndums. L'abanderat d'aquestes consultes és el partit dels Nous Progressistes (republicà), favorable a fer que Puerto Rico es converteixi en l'estat 51 dels Estats Units.

Però l'opció de mantenir l'status quo sempre s'ha imposat. Els garants de l'estabilitat són els demòcrates del Partit Democràtic Popular, el principal partit de l'oposició. El seu líder i candidat a governador, Alejandro García Padilla, ha criticat durament el seu contrincant, el governador republicà Luis Fortuno, per oportunisme. Considera que amb la campanya a favor del no busca captar el vot dels indecisos després d'una dura política de retallades.

Més sobirania, l'opció sorpresa

"El més important d'aquesta consulta, respecte a les anteriors, són els seus efectes secundaris", destacava ahir a l'ARA Roberto Mori, professor de ciències polítiques de la Universitat de Puerto Rico. "Sabem que l'opció continuista és la que acostuma a triomfar, però per primera vegada hi ha una nova via sobre la taula: l'obtenció de més sobirania sense acabar de desvincular-nos dels EUA". I és que, després d'un segle de lligams, la meitat dels porto-riquenys viuen als EUA i depenen de la seva ciutadania per continuar-hi.

"Depenent del percentatge que obtingui aquest punt veurem quina ruta hem de seguir. Tindrà un efecte psicològic", puntualitza Mori. Aquest professor explica: "El problema bàsic dels porto-riquenys, a diferència dels catalans, és la dependència econòmica dels EUA. Un problema que Espanya ens va deixar d'herència el 1898".

stats