Balears

La plaça Major de Palma es desborda per la llengua

La convocatòria de l'Obra Cultural Balear congrega 40.000 persones que clamen contra els atacs del Govern al català

3 min

PalmaUnes 40.000 persones han desbordat aquest diumenge la plaça Major de Palma –segons la Policia Local han estat 7.000– en defensa del català i contra els atacs que la llengua pròpia ha patit des que governa el Partit Popular de Marga Prohens de la mà de l'extrema dreta. La Diada per la Llengua de l'Obra Cultural Balear (OCB), que ha culminat cinc dies del Correllengua de Joves de Mallorca per la Llengua, ha desbordat les previsions i la cèntrica plaça ha quedat petita davant de l'allau d'assistents –molts han hagut de quedar als carrers dels costats perquè no hi cabien. Aquesta mobilització ha servit per exhibir múscul en defensa de la llengua i per deixar clar que la societat està preparada per fer front als atacs que el català està patint de les institucions governades pel PP de la mà de l'extrema dreta.

L'acte havia de començar amb l'arribada de la flama per la llengua, que ha recorregut municipis de totes les Illes des de l'1 de maig, però des de molt abans la plaça Major ja estava plena de gent que esperava. De fet, els trens han vingut plens a vessar des d'altres parts de Mallorca. Malgrat l'afluència des dels pobles, el Govern no ha augmentat les freqüències del transport públic, que ha continuat desbordat i amb les freqüències de cap de setmana. L'Ajuntament de Palma tampoc no ha fet retirar les terrasses de la plaça Major, des d'on els turistes contemplaven estorats la manifestació per la llengua i la cultura pròpies.

Les siluetes de Mallorca han la bandera catalana han omplert la plaça Major.

La flama ha aparegut a la plaça Major al voltant de les 18.15 hores i ha provocat un clam ben fort dels milers d'assistents i s'ha hagut d'habilitar un petit passadís perquè els joves que la portaven poguessin arribar a l'escenari. La majoria de manifestants hi han acudit amb camiseta verda, fos la del Correllengua o la d'en favor del català a l'educació. Tothom portava una cartolina amb la silueta de Mallorca vestida amb les barres catalanes.

Un dels cartells que es podien veure a la plaça Major.

"A Mallorca, en català!" ha estat una de les consignes més repetides. No han faltat els cartells contra Felip VI, que recentment ha atorgat el títol de reial a 'S'Acadèmi de sa Llengo Baléà', una entitat acientífica que nega la unitat de la llengua, mentre que altres han reclamat als turistes respecte per la llengua i la cultura de les Balears. També s'han sentit crits dient que "qui estima Mallorca, no la destrueix". Perquè el lema del grup ecologista GOB, ja s'ha convertit en un clam de supervivència per als habitants de l'illa. Tampoc no ha faltat el recordatori a Josep Maria Llompart qui, a la manifestació del 29 d'octubre de 1977 per l'autonomia de les Balears, va deixar ben clar què pensava sobre aquells que qüestionen la unitat de la llengua: "Català, català, català i català!".

Les cantants Mar Grimalt i Miquela Lladó han estat les encarregades de llegir el manifest de Joves de Mallorca, que ha reivindicat la llengua catalana com a eina de cohesió social a Mallorca. "Volem de les nostres institucions un compromís amb la plena recuperació de la nostra llengua i que s'abandonin les polítiques d'odi i atacs cap al català", ha exigit el manifest. "No amaguem la nostra llengua, oferim-la als que la vulguin aprendre i usem-la arreu, especialment entre aquells que no la parlen, perquè l'aprenguin i l'estimin", han continuat Grimalt i Lladó.

També s'ha reclamat als turistes respecte per la lengua i la cultura pròpies de les Balears.

El punt central que l'acte, que ha començat amb una ballada popular, han estat els parlaments del president de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz, i del president de l'OCB, Toni Llabrés. Per acabar, tothom ha cantat la Balanguera, l'himne de Mallorca. 

S'han vist nombrosos rostres coneguts a la mobilització d'aquest diumenge, que els convocats han qualificat d'històrica, com la presidenta del Congrés, Francina Armengol i l'expresident del Govern balear Francesc Antich.

stats