ESPIES EL CAS DELS DOSSIERS
Dossier 19/02/2013

Quatre detencions per la xarxa d'espionatge

La policia arresta el director de Método 3 i tres exempleats

Laura Díaz-roig
3 min
MÀXIMA PRIORITAT 
 El ministeri de l'Interior  diu que ha donat "màxima prioritat" a la investigació de la trama d'espionatges que hauria bastit Método 3.

Barcelona.Primeres conseqüències de la presumpta trama d'espionatge a Catalunya. La Policia Nacional va detenir ahir quatre persones: el director de l'agència de detectius Método 3, Francisco Marco, i tres extreballadors, Elisenda Villena -germana d'Ana Villena, assessora jurídica del PSC-, Julián Peribáñez i Álex Borreguero. Tots ells van ser traslladats ahir al vespre a les dependències de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, acusats d'un delicte de descobriment i revelació de secrets. La policia creu que ells són els que haurien gravat les converses entre la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, al restaurant La Camarga l'any 2010. Segons fonts judicials, les gravacions les hauria ordenat Marco, malgrat que algunes informacions sostenen que va ser el PSC qui va encarregar el seguiment a l'agència de detectius -però el partit ho nega-. El suposat espionatge a Sánchez-Camacho va destapar una trama que hauria investigat polítics, jutges i diverses personalitats, com l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira.

Precisament ahir la cúpula de la policia espanyola es va reunir a Madrid durant quatre hores per tractar aquests suposats informes i planificar una estratègia per investigar el cas. La policia vol evitar que els informes arribin a mans poc adequades. A la reunió hi van participar, entre d'altres, el director adjunt operatiu, Eugenio Pino; el cap de la Policial Nacional a Catalunya, Agustín Castro, i, durant una estona, també hi va ser present el director general de la policia, Ignacio Cosidó. Els Mossos d'Esquadra no hi van ser convidats, tot i que tenen competències per investigar l'assumpte.

El ministeri de l'Interior ha deixat clar que s'està donant "màxima prioritat" a la investigació sobre l'espionatge. El secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, va reconèixer ahir que el cas ha provocat "alarma social" i va admetre que hi ha "preocupació" al ministeri. Tant ell com Cosidó van assegurar que es posarà la investigació en mans dels jutges, perquè "aparentment hi ha delicte", però no van voler donar detalls de la reunió. Martínez va explicar que hi haurà més reunions perquè es vol arribar "al fons de l'assumpte" i va negar el caràcter excepcional de la trobada. El número dos del ministeri de l'Interior va assegurar que la policia treballa amb "la màxima dedicació i el màxim interès" per arribar "al fons de la qüestió" i que posarà tots els mitjans necessaris per determinar les responsabilitats.

La clau, el llibre de registres

El llibre de registres de Método 3 -on haurien d'estar anotats tots els encàrrecs, qui demana els dossiers, el tipus d'investigacions, etc.- segueix sent una incògnita. El jutge que investiga la denúncia de Sánchez-Camacho contra l'agència de detectius ha demanat a Método 3 que entregui a la policia el llibre de registres per poder determinar qui va encarregar les escoltes. Segons diverses versions, el juny del 2012 una de les propietàries de l'agència va assegurar que a finals del 2011 una inundació al magatzem va destruir part de la informació i, entre altres documents, els llibres de registre.

Aquests llibres són claus per aclarir la veracitat dels informes entregats a la policia presumptament per un dels exdirectius. De fet, divendres, el director de Método 3, Francisco Marco, es va presentar a la policia i va demanar declarar. Segons van publicar ahir alguns mitjans, Marco va assegurar que "mai va autoritzar ni ordenar" gravar la conversa entre Sánchez-Camacho i María Victòria Àlvarez. A més, va assenyalar dos exempleats -l'agència està en concurs de creditors- com a responsables de les informacions, i va explicar que uns dies abans l'havien amenaçat d'inventar-se informes si no pagava i que algunes de les converses que van tenir estan enregistrades. Ahir Marco va declinar fer declaracions a l'ARA i va assegurar que totes les informacions que estan apareixent són falses.

Preservar els secrets de sumari

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va admetre ahir que el cas ha suposat "un descrèdit important per a la classe política". Sobre les investigacions judicials va assegurar que el govern espanyol treballa perquè els sumaris secrets "conservin aquest secret". "Si es produeixen filtracions, els responsables han de ser els que les filtren i no els mitjans que les publiquen, va dir el ministre, preguntat per la possibilitat que el nou Codi Penal castigui les filtracions.

stats