MITJANS PÚBLICS, NOVA RETALLADA
Dossier 21/03/2013

Tercera tisorada a la Corpo

TV3 i Catalunya Ràdio passaran el 2013 amb un 17% menys de pressupost i hauran de reduir un 18% el cost en personal

àlex Gutiérrez M.
3 min

Barcelona.TV3 i Catalunya Ràdio patiran, enguany, una nova retallada de pressupost, després que el Govern hagi decidit reduir la seva aportació en 37 milions d'euros. Així, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) rebrà 225 milions, un 17% menys que els 262 de l'exercici anterior. És la tercera retallada consecutiva important practicada pel Govern, que l'any 2010 hi va destinar 329 milions. Dit d'una altra manera, en només tres anys s'haurà retirat un terç de l'aportació pública als mitjans de la Generalitat.

Ahir al matí es va reunir el consell de govern de la CCMA enmig d'un clima de tensió. TV3 estava en vaga parcial (d'11 a 13.30) i uns quants centenars de treballadors van concentrar-se davant de la seu corporativa de l'ens per exigir parlar amb els responsables de la gestió de l'entitat. Es van produir diverses empentes entre el servei de seguretat privat de l'edifici i un grup de treballadors que va accedir al hall .

Durant la reunió es va aprovar l'avantprojecte de pressupostos amb cinc vots favorables i una abstenció (corresponent al representant del Partit Popular). El pressupost assumeix la nova retallada del Govern i planteja una reducció global del 17%: així, la disponibilitat econòmica dels mitjans públics nacionals passaria de 348,2 milions d'euros a 295,9. D'aquests, a més, 7,5 s'hauran de destinar a eixugar el dèficit del 2012, ja que la Corporació no en pot generar (tal com es va acordar quan el Govern va assumir el dèficit històric de l'ens, que pujava a 1.047 milions, l'any 2008).

La situació de la CCMA s'agreuja, a més, pel fet que la facturació publicitària -la segona via de finançament en importància- ha caigut dràsticament els últims anys: si el 2008 TV3 i Catalunya Ràdio van aconseguir vendre anuncis per valor de 129,1 milions d'euros, el 2012 la xifra es va quedar en 67 milions. És una caiguda aproximada del 50%, en sintonia amb la crisi que assola el sector de la comunicació. I les perspectives són poc esperançadores: el pressupost per al 2013 preveu facturar encara menys en publicitat: 60 milions.

Possible ERO

L'avantprojecte de pressupostos preveu una reducció del 18% en el capítol de personal, però no especifica com s'aplicarà. L'opció que s'ha plantejat als treballadors és reduir un 18% el sou. "No s'ha pronunciat la paraula tabú, ERO", explica un membre del comitè d'empresa de TV3, "però ha quedat clar que si no ho acceptem aleshores es reduirà en un 18% la plantilla". Actualment, treballen a la Corporació 2.555 persones. Comissions Obreres va proposar ja fa unes setmanes que no hi hagi cap salari per sobre dels 72.000 euros anuals (un centenar de persones el superen). L'estalvi d'aquesta mesura, però, seria petit, de l'ordre d'1,5 milions d'euros.

"La plantilla està molt emprenyada", explicaven des del comitè d'empresa. "Aquests pressupostos són una barbaritat. No estem d'acord ni en la quantitat ni en la distribució". Els treballadors han qüestionat, per exemple, el projecte de nou plató virtual, que es manté en cartera tot i les retallades. Aquest plató, que permet visualitzar infografies en 3D com es fa a les nits electorals, té un cost de 6 milions d'euros, dos dels quals s'imputen al pressupost d'enguany.

Reunits en assemblea ahir a la tarda, els treballadors van aprovar fer una vaga a TV3 de les 10 del matí a les 10 de la nit. Avui se celebrarà una nova assemblea per decidir si s'allarguen les protestes.

La determinació de Duart a l'hora de retallar en personal és inequívoca. En la nota de premsa en què presentava els números, destacava l'esforç de contenció que s'ha fet en les partides de continguts i inversions, que "en tres exercicis s'han reduït a la meitat". Segons el seu parer, ara cal "no afectar-les més, ja que això suposaria creuar una línia vermella que posaria en risc l'actual model de servei públic de comunicació". El president de la Corporació ha demanat als treballadors "diàleg i esforç" i confia poder arribar, en les pròximes setmanes, a un acord entre empresa i treballadors que "garanteixi el lideratge, la qualitat i la viabilitat" dels mitjans públics de la Generalitat. De moment, però, la tensió laboral és màxima i es preveu que els treballadors acudeixin al Parlament divendres -toca comissió de control- per tornar a protestar.

stats