Aena haurà de rebaixar un 3,5% les taxes aeroportuàries

La CNMC rebutja la intenció de la gestora de congelar els preus

La gestora d'aeroports Aena haurà de rebaixar un 3,5% les tarifes aeroportuàries per al 2016, segons l'última notificació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Aena va rebre la notificació del supervisor aquest dimecres, de manera que la CNMC rebutja la proposta de la gestora de congelar els preus.

L'abril d'aquest any, la CNMC ja va anunciar la intenció de fer rebaixar les taxes entre un 2% i un 3% a Aena. La gestora va recórrer l'acord de Competència però finalment el 'superregulador' ha enviat una notificació que dóna 10 dies a Aena per solucionar "les deficiències detectades durant el procediment de consulta" i presentar una nova proposta d'acord amb la modificació tarifària revisada per la CNMC.

Des d' Aena, s'ha assenyalat que una rebaixa del 3,5% podria tenir un impacte del mateix percentatge sobre el resultat brut d'explotació de la gestora d'aeroports.

Actualment, les taxes aeroportuàries estan congelades fins al 2025, segons es recull en el nou marc regulador, anomenat Document de Regulació Aeroportuària (Daura), creat per donar entrada al capital privat fins a un 49% en Aena.

A partir del 2017, entrarà en vigor aquest nou marc regulador que fixarà les taxes fins al 2021, tot i que podrà revisar-se quan concorrin causes excepcionals no imputables al gestor que tinguin efecte sobre la viabilitat financera de la xarxa.

Dins d'aquest nou marc, la CNMC és la que supervisarà el procediment i resoldrà els possibles recursos davant de l'actualització o modificació de les taxes. Així, podrà establir les tarifes que hagin de substituir les adoptades pel gestor (Aena) en cas d'incompliment.

Els títols d'Aena han caigut aquest dijous un 2,44% a l'Íbex-35.

Més continguts de