Anticorrupció denuncia Iberdrola per la pujada de la llum del 2013

La Fiscalia denuncia l'elèctrica a l'Audiència Nacional perquè creu que va guanyar 20 milions manipulant la subhasta

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una denúncia contra Iberdrola per la forta pujada de la llum l'hivern del 2013, quan el preu de la subhasta majorista es va enfilar en plena onada de fred, segons han confirmat fonts de l'Audiència Nacional. La denúncia l'ha admès ha tràmit el jutge Ismael Moreno.

La denúncia és contra Iberdrola Generación, la filial de producció elèctrica de la companyia basca, per un presumpte delicte contra el mercat i els consumidors. Aquest delicte, segons la denúncia, l'haurien comés presumptament directius o empleats de la companyia elèctrica i haurien provocat una "pujada artificial" del preu de l'energia entre el 30 de novembre i el 23 de desembre del 2013.

Segons la denúncia del fiscal, aquesta pujada artificial de la llum va permetre a l'elèctrica que presideix Ignacio Sánchez Galán obtenir un "lucre il·lícit" de 20 milions d'euros.

Aquella pujada va ser especialment polèmica, fins al punt que al desembre Competència va suspendre la subhasta i va portar la reforma del sistema de fixació de preus de l'electricitat, passant de les denominades subhastes Cesur –en les quals les elèctriques oferien producció per a tres mesos i es casaven amb el mercat per fixar el preu– al sistema actual, en què el preu es fixa hora a hora en funció de l'oferta i la demanda.

De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ja va imposar a Iberdrola una multa de 25 milions d'euros per aquests fets. L'organisme que presideix José María Marín Quemada, després de la seva investigació, va concloure que Iberdrola havia manipulat el preu de l'electricitat en el mercat fent pujar els preus. Per aconseguir-ho, va concloure Competència, va reduir l'oferta de les seves centrals hidràuliques dels rius Duero, Sil i Tajo, amb la qual cosa va entrar al mercat generació que provenia de centrals amb tecnologies més cares.

Competència sanciona Iberdrola amb 25 M€ per la subhasta que el govern va suspendre després Iberdrola va presentar una reclamació contra aquesta multa davant la sala del contenciós de l'Audiència Nacional, que està pendent de resoldre, segons informa el diari 'El País', que ha avançat aquesta notícia.

Registres a les seus de l'elèctrica

Dins aquesta investigació, ahir es van fer registres a les seus d'Iberdrola a Madrid i a Bilbao, segons han confirmat fonts de l'Audiència Nacional, a la recerca de documentació. Iberdrola ha dit que ha facilitat la documentació que se li ha demanat, que bàsicament és la mateixa que ja va facilitar a Competència per a la seva investigació.

A més, el fiscal ha demanat al jutge que citi a declarar el representant legal d'Iberdrola, i ha demanat informes a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), a Red Elèctrica de España, la companyia que gestiona la xarxa de transport elèctric d'alta tensió, bàsicament perquè aporti informació sobre les reserves hidràuliques del Duero, Sil i Tajo quan es van produir els fets, i a l' Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), que gestiona el mercat majorista de l'electricitat.

Més continguts de