Economia 12/11/2015

El BCE recorre també a la compra de deute autonòmic i municipal

El passiu de la Generalitat en quedaria fora si Draghi apliqués els mateixos criteris que amb els estats

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi.

MadridEls motors del Banc Central Europeu funcionen a tot rendiment. Però el programa de compra d’actius engegat pel president de la institució, Mario Draghi, al març -a raó de 60.000 milions mensuals- no està sent prou per estimular els preus i garantir que l’economia de l’eurozona mantingui el vigor de la recuperació, tal com Draghi va admetre després de l’última reunió del consell de govern de l’organisme. Però per accelerar els seus motors, el BCE necessita més gasolina i la buscarà als municipis i a les regions europees. Segons va publicar ahir l’agència Reuters, el BCE estudia la compra de deute d’aquestes administracions per poder expandir encara més els estímuls a l’economia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins ara, l’organisme emissor havia comprat actius públics i privats. Entre els últims hi ha cèdules i deute empaquetat, mentre que, pel que fa a la part pública, comprava deute dels estats amb bona qualificació creditícia (la nota que posen agències com Moody’s o Fitch). Previsiblement, el deute de les administracions regionals i municipals haurà de seguir els mateixos criteris, fet que deixaria el passiu català fora del programa, perquè actualment té la qualificació de bo porqueria per part de les tres principals agències de ràting. La situació canvia pel que fa al passiu de l’Ajuntament de Barcelona: té la mateixa nota que el deute espanyol -no pot ser millor, en dependre de les seves transferències, tot i que algunes agències l’han col·locat per sobre de manera no oficial-, i sí que seria susceptible d’entrar en un programa d’aquest tipus.

El vicepresident del BCE, Vítor Constâncio, va admetre ahir, en un acte a Madrid i al costat del governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, que estudien totes les opcions dins d’un extens menúde possibilitats, però va declinar referir-se a accions concretes. Constâncio va reiterar el missatge del seu cap i va dir que al desembre es reexaminarà l’actual política d’estímul, perquè s’està demostrant insuficient, a la vegada que va insistir que no es pot confiar tot a la política monetària.

A la reunió del desembre el consell de govern del BCE rebrà les previsions macroecònomiques del seu equip tècnic, i serà en funció d’això que decideixin, va dir. L’organisme mirarà amb especial atenció l’evolució dels preus, que no han revifat tot i la seva política expansiva, i també els riscos creixents per la desacceleració del creixement mundial, com a conseqüència de la crisi a la Xina i als mercats emergents.

Alemanya, beneficiada

Les conseqüències d’una hipotètica compra d’actius regionals podria tenir un impacte molt positiu en els costos de finançament d’aquestes regions. Les fonts consultades per Reuters apuntaven que aquesta política podria beneficiar particularment els estats federals alemanys, grans emissors de deute. Això dóna a Draghi l’esperança que el banc central alemany, contrari que s’imprimeixin més diners, estovi la seva posició. Incorporar altres tipus d’actius privats, com accions o deute empresarial, de moment es preveu més difícil d’acceptar pel Bundesbank a causa del seu risc.

En qualsevol cas, el fet que el BCE estigui estudiant incorporar aquest tipus d’actius és un símptoma més que l’emissor pretén mantenir la política expansiva durant un llarg període de temps, com va confirmar ahir Constâncio.

stats