BBVA anuncia una opa hostil per absorbir el Banc Sabadell

El banc blau ho comunica a la CNMV després que el Sabadell rebutgés la seva oferta

4 min
Els rètols de dues oficines del BBVA i el Banc Sabadell en un mateix carrer.

BarcelonaEl BBVA ha anunciat aquest dijous al matí una opa per absorbir el Banc Sabadell amb contraprestació en accions, segons ha notificat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'oferta es presenta després que el banc que presideix Josep Oliu rebutgés l'oferta inicial que va fer el BBVA, amb la qual cosa es pot considerar una opa hostil. Malgrat la naturalesa de la decisió, el president del BBVA, Carlos Torres, ha comparegut davant la premsa per explicar l'opa amb la major suavitat possible, assegurant que té "caràcter amistós" i que és bona "per a Espanya, per a la societat, per a les comunitats autònomes i per als territoris" on els bancs operen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest moviment no ha estat ben rebut pels accionistes del banc basc, que es despertava als mercats poca estona després de la notícia amb una caiguda força notòria, i ha acabat tancant la jornada amb una baixada del 6,71%; per contra, els títols del Banc Sabadell pujaven un 3,17% al tancament del mercat espanyol. Aquests moviments creuats no són cap sorpresa: després de la primera oferta, els accionistes del BBVA ja van reaccionar a la baixa.

De fet, l'oferta del BBVA és idèntica a la que ja va rebutjar el Sabadell: mateix preu i condicions, i es dirigeix al total de les accions del Sabadell, és a dir, el banc que presideix Carlos Torres pretén prendre el control total del banc català amb seu a Alacant. Ara seran els accionistes del Sabadell els que hauran de decidir si donen per bona l'oferta, que hauria de ser acceptada pel 50,01 per cent de les accions per arribar a bon port.

El BBVA anuncia que oferirà concretament una acció ordinària del banc de nova emissió per cada 4,83 accions ordinàries del Sabadell. Així, el BBVA haurà d'aprovar una ampliació de capital per emetre aquestes noves accions. El consell d'administració del BBVA, que es va reunir ahir i va decidir presentar l'oferta, també ha decidit convocar una junta general extraordinària d'accionistes per aprovar aquesta ampliació de capital, necessària per presentar la seva oferta.

Abans d'aquesta operació hostil, el president del BBVA, Carlos Torres, havia estat aquesta setmana a Mèxic reunint-se amb inversors. El país nord-americà és la principal font de guanys del banc d'origen biscaí, i fonts financeres ja anticipaven que era molt possible que Torres estigués parlant amb inversors després de la negativa del Sabadell.

De fet, l'anunci d'opa no millora la prima del 30% del valor de les accions que va fer el BBVA en la seva proposta de negociació amb el Sabadell. El mateix banc blau reconeix que conté els mateixos termes financers que els de la fusió que va oferir al consell el 30 d'abril passat: el canvi d'una acció de nova emissió del BBVA per cada 4,83 accions de Banc Sabadell, que suposa una prima del 30% sobre el tancament de les dues entitats del 29 d'abril passat; del 42% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades del darrer mes, o del 50% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades dels darrers tres mesos.

“Presentem als accionistes de Banc Sabadell una oferta extraordinàriament atractiva per crear una entitat amb més escala en un dels nostres mercats més importants”, ha assenyalat Carlos Torres, president de BBVA, en un comunicat. "Junts tindrem un impacte positiu més gran als territoris on operem, amb una capacitat addicional de concessió de crèdit de 5.000 milions d'euros a l'any a Espanya". Per la seva banda, el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha intentat calmar les plantilles: "Tots els grups d'interès es veuran beneficiats per aquesta operació", ha dit.

En la seva compareixença davant els mitjans, Torres ha minimitzat el frontal rebuig de totes les institucions, assegurant que espera poder convèncer la societat "de la bondat de l'operació" i ha apuntat al context de campanya com a possible causant d'aquest estat d'opinió. A preguntes de l'ARA sobre el grau de concentració a Catalunya i el risc de perdre un nou centre de decisió, ha defensat que "l'operació és una aposta decidida per Catalunya" i que reforçaria la voluntat de Barcelona de ser un hub financer europeu. El president del BBVA també ha assegurat que ja coneix la disposició a acceptar l'opa de diversos grans accionistes del Sabadell.

Un moviment incert

Si els accionistes del Banc Sabadell acceptessin l'oferta, acabarien tenint un 16% de participació de l'entitat resultant. La diferència amb la proposta negociada inicial és important: ara el BBVA no hauria d'atendre cap dels compromisos que havia plantejat, tot i que ha mantingut la proposta de respectar la seu corporativa de Sant Cugat i d'aplicar els criteris de meritocràcia en la configuració de plantilla de la nova entitat.

Fonts financeres han explicat en els últims dies la convicció que una opa hostil en el sector de la banca té molts números de no funcionar. Malgrat que el Sabadell no té un nucli dur d'accionistes que el protegeixi de situacions com aquesta, el cert és que l'entitat compradora no només s'enfronta al consell d'administració d'una entitat, sinó també al posicionament d'altres actors com empleats (13.400 a Espanya, 5.700 dels quals a Catalunya), els clients i les institucions.

El Govern català s'ha pronunciat en els darrers dies de manera contrària a l'adquisició del BBVA. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, va afirmar que la compra "perjudica l'interès públic" i que l'executiu treballarà perquè no es porti a terme. Un factor a tenir molt en compte és el de la competència: el grau de concentració al sector ja és molt elevat (Catalunya està només per darrere de Xipre en aquest àmbit) i moltes veus creuen que l'operació no tirarà endavant per aquesta raó.

Un veterà banquer consultat per l'ARA explicava aquest dijous que el moviment del BBVA és "desesperat" i que pot tenir conseqüències negatives per al mateix BBVA.

El Sabadell, en un primer moment després de conèixer l'anunci de l'opa, s'ha remès a la comunicació que va fer quan es va intentar negociar la compra, quan el consell d'administració del banc català va rebutjar de forma taxativa l'oferta de BBVA: "el consell confia plenament en l'estratègia de creixement de Banc Sabadell i en els seus objectius financers i és de l'opinió que la seva estratègia com a entitat independent generarà més valor per als seus accionistes", va destacar llavors l'entitat.

Protesta del Sabadell

Passades les 22.00 hores, el Banc Sabadell va remetre a la CNMV una queixa sobre l'opa presentada pel BBVA que contravé la normativa vigent en matèria d'aquestes operacions. En concret, el banc català qüestionava el fet que Torres hagi fet referència a una llum verda preliminar per part del BCE i que hagi admès públicament que ha estat en contacte amb accionistes del Sabadell.

stats